خبر فوری
شناسه خبر: 48257

ترویج کشت کلزا روی بسترهای بلند در بندرگز+ ویدئو

ترویج‌ و ‌توسعه کشت کلزا روی بسترهای بلند (Raised Bed Cropping System) در اراضی بندرگز استان گلستان

ترویج کشت کلزا روی بسترهای بلند در بندرگز+ ویدئو

اخبار سبز کشاورزی؛ در این شیوه کشت بعد از عملیات خاک‌ورزی ماشین کشت مخصوص ضمن کاشت بذر روی بسترهای بلندی به ارتفاع ۱۵ تا ۳۰ سانتی‌متر که بین دو جوی یا شیار آب قرار دارد مانع از ایجاد آب ماندگی در مزرعه می‌گردد.

کاشت بذر هم‌زمان با ایجاد بستر یا پشته صورت می‌گیرد. این شیوه برای تمامی محصولات، از قبیل گندم، کلزا، ذرت و سویا می‌تواند انجام شود.

کلیات این روش و مزایای آن و‌ روش‌های پیاده کردن آن و ‌نتایج تحقیقات انجام شده درباره این روش و مقایسه آن با روش‌های معمولی کشت شده به‌صورت مسطح در ایران و‌جهان توسط محمد اسماعیل اسدی پژوهشگر بین المللی آب و ‌خاک و مروج این روش در کتابی موسوم به «سامانه نوین کشت روی بسترهای بلند دائم» که در سال ۱۳۹۹ به چاپ رسید درج شده است.

کشت-کلزا-6

ایجاد بسترهای بلندی شیوه نوین کشت روی بسترهای بلند است که در شهرستان بندرگز واقع در غرب استان گلستان بین کشاورزان منطقه رایج شده، برعکس شیوه‌های کشت مسطح (Flat) مانع آب ماندگی در سطح مزارع شده و جوی‌های بین بسترها یا پشته‌ها در حکم زهکش عمل کرده و موجب تخلیه رواناب‌های ناشی از بارش‌های با شدت بالا می‌گردد.

در این روش با توجه به نوع نبات دو الی چهار ردیف بذر بر روی پشته‌های بلند و عریض کاشته می‌شود. در این سامانه با توجه به بافت و عرض ماشین کاشت عرض بستر یا  پشته 70 – 45 سانتی‌متر، فاصله ردیف کاشت بر روی بستر 20 – 15 سانتی‌متر، عرض جویچه‌ها 30 – 25 سانتی‌متر و ارتفاع پشته (عمق فارو) 20 – 12 سانتی‌متر است.

کشت-کلزا-3

در این روش هدایت آب در زمین از طریق جویچه‌ها انجام می‌شود، به طوری که رطوبت به‌صورت نشتی به محل استقرار بذرها نفوذ می‌کند و حالت غرقابی ایجاد نمی‌شود.

مهم‌ترین تفاوت این روش با کشت جوی و پشته‌ای این است که در جوی و پشته چند هفته بعد از کشت محصول مبادرت به ایجاد جوی و پشته می‌شود و بعد از اتمام فصل کشت جوی و پشته برای آماده‌سازی کشت بعدی تخریب می‌شود؛ اما در سامانه ریز بد بسترها هم‌زمان با کشت ایجاد شده و بسترها می‌توانند به صورت دایمی نگهداری شوند و فقط شیارها در صورت نیاز مجددا بازسازی و فرم داده می‌شوند.

کشت-کلزا-5

زهکشی سریع آب آبیاری از شیارها وجلوگیری از اثرات منفی آب ماندگی و غرقابی شدن محیط رشد نبات مثل ورس و خوابیدگی، کاهش فرسایش در مناطق پرباران، کاهش سله بندی و خفگی بذر از مزایای استفاده از این روش است.

به خاطر فاصله بین بسترها هوادهی بین بوته‌های کشت بهتر صورت گرفته و در نتیجه کاهش بروز بیماری‌های قارچی و هوازی را خواهیم داشت؛ همچنین عمل فتوسنتز و استفاده موثر از انرژی خورشیدی برای نبات مورد نظر بهتر صورت می‌گیرد.

کشت روی بستر های بلند یا Raised bed در بین کشاورزان شهرستان بندرگز با تلاش کارشناسان دلسوز کشاورزی و مدیریت خوب این شهرستان و همچنین کشاورزان شریف و با خرد این شهرستان به خاطر شدت بارش‌های پاییزه و زمستانه که در مزارع کشت مسطح باعث بروز پدیده آب ماندگی یا Water logging و در نتیجه بروز بیماری بوته میری و شیوع انواع قارچ‌ها می‌گردد، بسیار جا افتاده است.

کشت-کلزا-4

ترویج‌ و ‌توسعه این روش با تلاش و ‌مساعدت کارشناسان محترمی همچون مهندس علوی، مدیریت محترم شهرستان، مهندس محمود رضایی، مهندس محسن مرادیان، مهندس خطیر، مهندس شیخ، مهندس صیادی، خانم دکتر عبداللهی و خانم مهندس صفری و سایر کارکنان شریف این مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان بندرگز صورت گرفته و ‌می‌گیرد که جای بسی تقدیر و ‌تشکر دارد.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای