نوآوریها در صنعت غذا
در عرصه صنعت غذا و بهویژه موادگوشتی فرآوری شده، پیوسته رخدادهای جدیدی اتفاق میافتد که هریک میتواند پایهگذار تغییری موثر در این صنعت باشد.
اخبار سبز کشاورزی: با نگاهی به روشهای گذشته میتوان در مسیر جدیدی گام نهاد و با خلق مواد خوراکی متفاوت، زمینه فروش بیشتری به وجود آورد.
شرکتها و تولیدکنندگانی که سابقه و تجربیاتی در ساخت مواد گوشتی دارند و بهویژه آنهایی که انواع سوسیس، کالباس و محصولاتی از این قبیل تولید میکنند، میتوانند بهسادگی مهارتها و دانش خود را به سمت جذب مشتری هدایت کنند.
اما برای دستیابی به این امر مهم، برخی اقدامات میتواند یک راهحل باشد:
1- افزودن طعمدهندهها و تغییر در مزه یک محصول با چاشنیها و عملآوری جدید؛
2- تغییر دادن چگونگی تولید غذاهای سبک و سرپایی با روش بالا بردن پتانسیل تولید آنها؛
3- اعمال روشهای سهبُعدی و رعایت تمام جوانب که تولید نوآورانه را میسر میسازد؛
4- افزودن یک مزه نسبتا تند به محصولات غذایی؛
5- ایجاد و تنوع در اندازههای محصول(از نظر قطر و طول) بهشکلهای کوچک و بزرگ؛
6- رعایت تغییرات جدید در ظاهر محصول و از جمله بستهبندی؛
7- تولید جایگزینیهای جدید گوشتی بهجای محصولات قدیمی با مصرف انواع جدیدتری از گوشتها، شکل و سایر موارد؛
8- تغییر دستورالعملتولید محصولات مانند فلفلیکردن، تند و یا … ؛
9- کاهش میزان گوشت به همراه خوشطعم کردن محصول؛
10- افزودن عناصر غذایی با سبزیها؛
11- عرضه محصولات هیبرید یا دوگانه.
فرآوری
راهکارهای بستهبندی پایدار که ترجیحا قابل استفاده مجدد، بسته به شرایط آب و هوا باشند، از اهمیت بالایی برخوردارند. ضمن آن که در همان حال هر محصول باید کاملا سالم، دارای قابلیت انباری و ذخیرهسازی، سهولت در حمل و نقل و خوشایند بودن در نظر مشتری باشد و بتواند ظاهر و بافت خود را حفظ نماید. امروزه از روشهای بستهبندی که بهدلیل صرفهجویی در پلاستیک، مورد تایید تولیدکنندگان قرار گرفته، بیشتر مورد توجه است.
صنایع تولید مواد غذایی و بهویژه بخش فرآوری گوشت و سوسیسها هنگامی که صحبت از بستهبندی محصولات میشود تغییرات زیادی را میتوانند داشته باشند.
بستهبندیها میتوانند از 5 تا 15 گرم را شامل شوند که تا دو سوم در مصرف پلاستیک صرفهجویی ایجاد میکند. در نتیجه تولیداتی ازقبیل گوشتهای چرخشده یا قیمهشده و برگرها میتوانند در مقادیر بزرگ بستهبندی شوند که مشابه روشهای قدیمی است.
گوشتهای قطعهشده روی کاغذ و داخل سینیهایی بستهبندی میشوند که در این نوع بستهبندی، قطعات گوشت بهصورت جداگانه با حداقل فاصله روی یک تسمه نقاله حرکت کرده و در انتهای مسیر، وزن میشوند و در سینی قرار میگیرند.
فاصله بین تکههای گوشت با کم و زیاد کردن سرعت تسمه نقاله ایجاد میشود. حتی اگر یک تکه گوشت از مسیر خارج شود، تکه دیگری جای آن را میگیرد و هیچ قسمتی از آن به عنوان ضایعات به هدر نمیرود. تمام کنترلها بهروش اتوماتیک، با دستگاه انجام میگیرد.
خط دیجیتال Handtmann تمامی این کنترلها را انجام میدهد. بهعلت هوشمند بودن خط بستهبندی گوشت، هیچ تکه گوشتی بههدر نمیرود و کار توسط کارگر و هزینهها را بهشدت کاهش میدهد. بستهبندی محصولات حساس البته میتواند یک چالش باشد.
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۶۳-اردیبهشت ۱۴۰۱