تاثیر شیرینکنندههای مصنوعی بر سلامتی+اینفوگرافی
ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۷۶-تیر ۱۴۰۲
همیشه از قند بهعنوان یک «دوست بد» یاد میشود، هنگامی که تامین طعم شیرین موادغذایی برعهده شیرینکنندههای مصنوعی واگذار میشود. قند میتواند بهعنوان یک «دوست خوب» تلقی شود، چرا که بهتازگی تحقیقات بهعمل آمده در مورد "شیرینکنندههای مصنوعی"، معلوم گردیده که سوکرالوز (Sucralose) موجب اثرات ناهنجار و شکستن DNA میگردند. همچنین، فاقد کالری، اما 600 بار شیرینتر از شکر است.
اخبار سبز کشاورزی ؛ سوکرالوز در دهها و بلکه صدها ماده غذایی، نوشابهها و داروها در سرتاسر جهان به کار برده میشود که به عنوان مثال میتوان از انواع مواد پخته شده، نوشابهها، آدامسها، انواع ژلاتین، بستنیها و غذاهای یخزده و داروها نام برد. میتوان تصور نمود که روزانه میلیونها انسان از انواع مختلف شیرینکنندهها استفاده میکنند و تا اندازهای در معرض آسیب قرار دارند.
درست است که سوکرالوز از نظر انرژی در حد صفر است، اما براساس بررسی محققان میتواند بر دستگاه گوارش اثرات منفی داشته باشد.
مطالعات مستقل نشان داده که خوردن سوکرالوز میتواند باعث تخریب سلولهای دیوار دستگاه گوارش و سندرم تحریکپذیری رودهها گردد. دستگاه گوارش و رودههایی که قادر به نگهداری موادغذایی در خود نباشند، میتوانند به یک مشکل عمده مبدل شوند، چرا که موادغذایی کاملا هضم نشده در رودههای حساس باعث از دست دادن عناصر غذایی لازم برای بدن میشود و به تدریج بدن ضعیف میگردد.
اما این تمام ماجرا نیست، چرا که تحقیق در مورد انسان و دیگر حیوانات معلوم کرده که خوردن سوکرالوز موجب برهم زدن تعادل باکتریها در دستگاه گوارش شده و به تجمع قند و انسولین و تشکیل ماده سمی«کلروپروپانول» در خون میگردد. مشاهدهها نشان داده که مواد شیمیایی موجود در سوکرالوز قادرند به اعماق سلولها نفوذ کرده و DNA آنها را تخریب نماید.
هنگامی که سوکرالوز در دستگاه گوارش شکسته میشود، باکتریها، آن را به مولکولهای سوکرالوز استات تبدیل میکنند.
این ماده شیمیایی در کارخانههای تولید سوکرالوز و در مقادیر اندک نیز دیده میشود که در کالاهای غذایی به کار برده میشود.
در سلولهای گلبولی خون تاثیر یافته از ماده مذکور، نتایج خوبی مشاهده نشد، چرا که مواد مذکور موجب بروز ضایعات و تغییراتی بر کروموزومها شد. این ضایعات میتوانند ایجاد عوارض التهابی و حتی سرطان نمایند. در عملیات آزمایشگاهی، سوکرالوزاستات موجب فعال شدن ژنهای التهابزا و سرطان در بافتهای گوارشی انسان شد. نکته مهم در اینجا قابلیت بدن در دفع این مواد و مقابله با این مولکولها است.
عیبش که بگفتی، هنرش نیز بگو
توصیه محققان در استفاده از شیرینکننده مصنوعی سوکرالوز آن است که روزانه حداکثر 0/15 میکروگرم استفاده شود. شرکت تولیدی این شیرینکننده مدعی است که ماده مذکور اثرات سوء ندارد.
سوکرالوز مانند سایر شیرینکنندههای فاقد کالری، نقش مهمی در انتخاب مواد کم کالری توسط مصرفکنندگان دارد. با استفاده از این شیرینکننده در مقادیر اندک میتوان مقدار گلوکز و قند خون را نیز کنترل نمود.
ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۷۶-تیر ۱۴۰۲