قاچاق پرندگان شكاري از ایران
ابوالفضل شعباني، فرمانده يگان حفاظت محيطزيست خراسان رضوي به تازگي از بازداشت 250 قاچاقچي در اين استان طي سه ماهه گذشته خبر داد.

ابوالفضل شعباني، فرمانده يگان حفاظت محيطزيست خراسان رضوي به تازگي از بازداشت 250 قاچاقچي در اين استان طي سه ماهه گذشته خبر داد.
اخبار سبز کشاورزی ، روزنامه اعتماد در گزارشی نوشت: در بازار سياه اين قاچاقچيان حياتوحش 2 راس خرس سياه بلوچي كشف شد كه از سمت خراسان جنوبي و سيستان و بلوچستان وارد خراسان رضوي شده بود؛ گونهاي مهم در اقليم ايران كه در خطر انقراض قرار دارند. اهميت اين خبر از آن جهت است كه مرزهاي شرقي و جنوب شرقي ايران يكي از مهمترين مبادي قاچاق حيوانات وحشي هستند.
آنطور كه سپهر سليمي فعال محيط زيست ميگويد يكي از مهمترين دلايل بالا رفتن قاچاق حيوان كه اين روزها هم زياد خبرهاي آن به چشم ميخورد مرزهاي شرقي و غربي ايران است: «متاسفانه ما در منطقهاي هستيم كه از طرفي در مرزهاي جنوبي كشورهاي متمولي وجود دارند كه خواهان حيوانات مختلف هستند و در شرق و غرب هم كشورهايي هستند كه عملا نظارت درستي بر مرزهاي آنها نيست و دچار نابه ساماني داخلي هستند و براي همين شرايط قاچاق از مرزهاي شرقي و غربي مساعد شده است. الان شاهد اين هستيم كه ميمونهاي «رزوس» به راحتي از پاكستان و هندوستان وارد ايران ميشوند.»
بیشتر بخوانید: تجارت حیات وحش؛ پر سود و غیرقانونی
قاچاق حيوانات وحشي مختص ايران نيست
قاچاق حيوانات وحشي مختص ايران نيست و يكي از پردرآمدترين انواع قاچاق در جهان است. تجارتي كه گفته ميشود چهارمين تجارت سازمانيافته سياه در دنيا بعد از مواد مخدر، اسلحه و قاچاق انسان است. قاچاقچيان ايران هم از اين بازار سياه بينصيب نيستند و سودهاي سرشاري عايدشان ميشود.
وقتي پاي پولهاي كلان در ميان باشد سازمانيافتگي هم به وجود خواهد آمد. سازماني از انسانهايي كه ميخواهند به هر طريقي به پول دست پيدا كنند و دست به روشهاي پيچيدهاي ميزنند.
البته قاچاق حيوانات تنها به قاچاق حيوانات زنده وحشي محدود نيست و هر نوع از خريد و فروش اعضاي بدن و لاشه آنها براي اهداف مختلف را ميتوان در اين طبقهبندي جا داد. خريد و فروش پوست يوزپلنگ يا آنطور كه به تازگي در آخرين مورد تصادف يوز ايراني با اتومبيل در جاده ميامي شاهد بوديم بريدن دم اين حيوان، هم از رفتارهاي رايج قاچاقچيان است.

آنطور كه سپهر سليمي فعال محيط زيست ميگويد مجموعهاي از عوامل باعث به وجود آمدن اين شرايط شده است كه در درجه اول ميتوان به نبود نظارت اشاره كرد: «قاچاق حيوانات وحشي با چنين گستردگي و سازمانيافتگي به نظر ميرسد عملا رها شده است. متولي اين وضعيت هم سازمان محيط زيست است و اين سازمان هم يا توان مقابله با اين نوع قاچاق را ندارد يا انگيزهاي ندارد يا اينكه ممكن است دستهايي در كار باشد كه به نظر ميآيد از قاچاق منتفع ميشوند.براي مبارزه با چنين پديدهاي بايد نظارت و مبارزه خيلي قوي باشد.»
بیشتر بخوانید: یوز ایرانی از تولد تا انقراض
سليمي با اشاره به انواع قاچاق حيوانات از پرندگان وحشي و مهاجر ميگويد از خزندگان يا حتي ماهياني كه به آكواريومهايي در همين سطح شهر تهران تبعيد ميشوند: « اخيرا 2 يوز در توران پيدا شدند و گفته ميشد چوپانها آنها را پيدا كردند و مادر آنها كشته شده اما واقعيت معلوم نيست، شايد يوزهايي بودند كه قرار بود قاچاق بشوند.»
وقتي براي گونههاي در معرض خطر اين وضعيت را داريم براي بقيه گونهها ديگر وضعيت معلوم است: «متاسفانه ميشنويم خيلي از ماهيان آب شور كه در آكواريومفروشيها هستند و به فروش ميرسند از ماهياني هستند كه از خليجفارس دزديده شدند. اين مساله كاملا در باغهاي پرندگان هم صدق ميكند. متخصصان اين پرندگان معتقد هستند عملا اين باغها از پرندگان دزديده شده از طبيعت ايران پر ميشود و براي همين است براي آنها اهميت قائل نيستند و اگر مردند دنبال پرندگان ديگر ميروند.»
پرندگان شكاري بازار خوبي در كشورهاي حاشيه خليجفارس دارند
اين وضعيت در مورد پرندگان شكاري هم وجود دارد كه بازار خوبي در كشورهاي حاشيه خليجفارس دارند و با قيمت بسيار بالايي به فروش ميرسند؛ پرندگاني كه از طبيعت ايران دزديده و قاچاق ميشوند. وقتي صحبت از قاچاق حيات وحش ميكنيم بايد به يكسري از حيوانات هم اشاره كنيم كه وارد ايران ميشوند.
سليمي ميگويد: «در اين بازار از يك طرف با سود بالا طرف هستيم و از طرفي نبود نظارتها باعث اين وضعيت شده. اين سودها هم اينچنين است كه گاهي وقتي يك حيوان دزديده ميشود تا وقتي كه فروخته بشود براي دستهاي مختلفي كه آنها را جابهجا ميكنند سود سرشاري دارد. مثلا براي پرندگان شكاري گاهي سود تا چند صد ميليون ميرسد. اين سود بالا باعث ميشود بسياري طمع كنند و وارد اين بيزينس بشوند.»
