خبر فوری
شناسه خبر: 48734

خوردن میوه و سبزی با یا بدون پوست

تا قبل از کشف و ساخت سموم‌شیمیایی، تقریباً کمتر کسی قبل از خوردن سیب، گلابی، خیار و ... ، پوست آن را جدا می‌کرد

خوردن میوه و سبزی با یا بدون پوست

اخبار سبز کشاورزی؛ تا قبل از کشف و ساخت سموم‌شیمیایی، تقریباً کمتر کسی قبل از خوردن سیب، گلابی، خیار و ...، پوست آن را جدا می‌کرد؛ چرا که اساساً هیچ‌گونه ماده شیمیایی به نام «سم» برای حفظ و نگهداری آن‌ها در برابر آفات و بیماری‌های گیاهی استفاده نمی‌شد. بنابراین موضوع بقایای سموم در میوه‌ها و موادغذایی به‌طور کلی منتفی بود.

در دهه‌های اخیر و با اثبات بر جا ماندن بقایای ترکیبات سمی در محصولات کشاورزی، به‌ویژه در مواردی که دوره کارِنس یا بی‌اثر شدن آن از سوی کشاورزان رعایت نمی‌‌شود؛ وجود باقی‌مانده سموم در میوه و سبزی، به یک نگرانی عمومی تبدیل گردیده است.

با مطالعه‌های به عمل آمده بروز برخی از بیماری‌ها در رابطه با این بقایای سمی، اثبات شده است.

از سوی دیگر، پوست میوه و سبزی دارای بیشترین موادمغذی و ویتامین‌های C ،K، مجموعه‌ای از ویتامین‌های B و عناصر مفید است. بنابراین دور انداختن آن،‌ در واقع محروم‌کردن مصرف‌کننده از دریافت بسیاری از ترکیبات ضروری است. بررسی‌ها و مطالعه‌های بسیار در سال‌های اخیر نشان می‌دهد که پوست میوه‌ سرشار از موادمغذی است.

خوردن میوه با پوست یا بی پوست (2)

حفظ سلامت با عناصر گیاهی

به‌طور کلی مواد و عناصر غذایی موجود در گیاهان را «فیتوکمیکال» یا مواد شیمیایی گیاهی می‌نامند. اسامی موادی مانند بتاکاروتن، فلاونوئید، ایزوفلاون‌، پلی‌فنل‌ و بسیاری دیگر، حتما به گوشتان خورده و یا در موضوع‌های غذایی مشاهده کرده‌اید.

این مواد شیمیایی گیاهی، بخشی از سیستم ایمنی گیاه هستند که ما آنها را به روش‌های مختلف مصرف می‌کنیم. این مواد به گیاهان کمک می‌کنند تا در مقابل ویروس، باکتری‌ و قارچ بتوانند سلامتی خود را حفظ کنند.

زمانی که میوه مصرف می‌شود(مشابه آنچه با خوردن گیاه اتفاق می‌افتد) به سلامتی انسان کمک می‌کند. بسیاری از آن‌ها دارای آنتی‌اکسیدانت‌ و اثرات ضدالتهابی بوده و میزبان را در برابر بیماری، عوارض قلبی-عروقی، سرطان، چاقی و دیابت‌ محافظت می‌کنند. برخی از آن‌ها بر خلق‌وخو و کمبودهای عناصر در بدن تاثیر می‌گذارند.

فیبرها و میکروب‌های غذایی

با آگاهی‌های جدید که به‌ دست آمده، عناصر غذایی موجود در پوست میوه‌ می‌تواند موجب افزایش و تنوع میکروبی دستگاه گوارش شده و نقشی مهم در سلامت فرد داشته باشند. این عناصر غذایی به ازدیاد باکتری‌ها‌ و میکروب‌های مفید در مقابل باکتری‌های مضر در دستگاه گوارش کمک می‌کنند.

فیبرهای موجود در پوست میوه و سبزی از دیگر عواملی هستند که؛ نباید پوست میوه دور ریخته شود. بسیاری از افراد به اندازه کافی فیبرهای لازم را دریافت نکرده و به همین دلیل باید برخی از میوه‌ها را با پوست بخورند. فیبرهای محلول در آب به‌خاطر خاصیت ژله‌مانند، موجب جذب و گرفتن موادی چون کلسترول در دستگاه گوارش شده و از ورود آنها به داخل جریان خون جلوگیری و باعث خارج شدن آن از بدن می‌شوند.

ویژگی دیگر فیبرها ایجاد احساس سیری و ممانعت از خوردن غذا در خارج از وعده‌های سه‌گانه است. در نتیجه از چاقی و اضافه‌وزن جلوگیری می‌شود. علاوه‌بر خواص فوق، فیبرها مانع از جذب کربوهیدرات‌ها شده و موجب کاهش قند وارد شده به جریان خون می‌شوند. در این‌جا یک تذکر برای افرادی که تاکنون به شکلی معمولی فیبر مصرف نکرده‌اند ارایه می‌شود. به دلیل آمادگی نداشتن دستگاه گوارش در پذیرفتن ناگهانی مقدار زیادی فیبر، باید از مصرف زیاد و یک‌باره آن خودداری کرد، بنابراین باید به‌تدریج این کار را انجام داد.

اما باید با آفت‌کش چه کرد؟

بسیاری از افراد برای رها کردن خود از آسیب‌ بقایای آفت‌کش‌، اقدام به جداسازی پوست میوه و سبزی‌ می‌کنند(که چندان ضرورت ندارد). شستن در آب زیاد و یا قرار دادن چند دقیقه‌ای در یک ظرف آب و شستشو با یک برس نرم، چارة ‌کار است.

با برداشت میوه و سبزی‌ پس از پایان دوره کارِنس سموم، دیگر نیازی به جداسازی پوست آن‌ نیست و می‌توان با رعایت اصول بهداشتی، برای مصرف آماده کرد.

ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۹۱-مهر ۱۴۰۳

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای