خبر فوری
شناسه خبر: 14931

زاگرس تو را می‌خواند

رشته کوه جوان زاگرس با تاریخی چند صدهزار ساله که سر در ترکیه و پای در تنگه هرمز دارد؛ با عبور از 16 استان از غرب تا جنوب‌غرب

زاگرس تو را می‌خواند

فراخوان یاری بلوط‌های زاگرس چشم انتظار

مزرعه سبز : رشته کوه جوان زاگرس با تاریخی چند صدهزار ساله که سر در ترکیه و پای در تنگه هرمز دارد؛ با عبور از 16 استان از غرب تا جنوب‌غرب به طول 1600 کیلومتر و عرض حدود 400 کیلومتر، با 534 هزار کیلومترمربع مساحت و 6 میلیون هکتار جنگل‌های بلوط، 40درصد از جنگل‌های ایران را تشکیل می‌دهد.
بلوط‌های زاگرس ، 70درصد از گونه‌های درختی این رشته کوه را به خود اختصاص داده و با گونه‌های دیگر چون زبان‌گنجشک، بنه، گلابی وحشی، انواع بادام و … خانواده سبزی را به وجود آورده‌اند.

جنگل‌های زاگرس روزگار خوشی ندارد

اما این درختان استوار و مقاوم روزگار خوشی ندارند و از آتش‌سوزی‌های عمدی و سهوی که گاه جسم و جانشان را به خاکستر تبدیل می‌کند؛ تا بیماری‌ها و آفات مختلف به‌همراه بی‌مهری‌ها و بی‌توجهی‌های مسئولان و گاه زاگرس‌نشینان، همگی زندگی این اکوسیستم را تهدید می‌کنند.
تاکنون افزون‌بر یک میلیون و 400 هزار هکتار(در حدود یک‌چهارم کل مساحت بلوط‌ها) از جنگل‌های بلوط به‌ویژه در مناطقی از استان‌های ایلام، چهارمحال و بختیاری، لرستان، کهگیلویه‌وبویراحمد و سایر منطقه‌ها به‌علت بیماری «زوال بلوط»، بیماری قارچی‌زغالی و آفات‌چوبخوار و برگخوار آسیب جدی دیده‌اند. متاسفانه با توجه به ارزش زیست‌محیطی، اقتصادی و حفظ منابع آبی، توجهی به آن‌ها نشده است.

استمداد از زاگرس‌نشینان

قطعاً پیش از هر فرد دیگری، زاگرس‌نشینانی که با این بلوط‌ها قد کشیده‌اند،
در سایه‌سار آنها نشسته‌اند، از میوه و چوب آن‌ها بهره‌ها برده‌‌اند،
باید در اندیشه حفظ این منبع خداداد باشند
و حتی به خاطر خودشان در حفظ و دوام آن‌ها بکوشند.
ما، "زاگرس‌نشینان" را از مرد و زن، پیر و جوان و هر کسی
در هر قاموس و لباسی را به حفظ این گنجینه ارزشمند فرا می‌خوانیم.
آن‌هایی که با دانش، توانایی و امکان تکثیر این درختان را
"حتی به مقدار اندک دارند" به دیگران نیز انگیزه بقای بلوط‌ها را
آموزش دهند تا آیندگان و فرزندان زاگرس‌نشینان
که همچنان از مواهب این کوهسار کهن بهره خواهند برد؛
در راه و روش حافظان زاگرس، بلوط‌ها و تمام گیاهان که می‌توانند منبع درآمد
و کسب روزی برای بسیاری باشند، قدم بردارند.

به یاری زاگرس بشتابید

ما همگان را برای نجات زاگرس، بلوط‌ها و محیط‌زیست آن فرا می‌خوانیم. شاید اولین سازمان‌ها یا افراد در این فراخوان، مسئولان ادارات کشاورزی مناطق زاگرسی، محیط‌زیست و جنگلداری باشند که می‌توانند زیرساخت‌ها و ساز و کارهای این فراخوان را مهیا نمایند.
اکنون زمان آن فرا رسیده است که به شکرانه ایثارهای حیات‌وحش، مراتع، درخت‌ها و هر آنچه در پهنه‌های زاگرس می‌روید، به یاری‌اش بشتابیم. هر فرد مشتاقی می‌تواند به جمع یاری‌کنندگان بلوط‌های زاگرس بپیوندد.

ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۶۱ - اسفند ۱۴۰۰

دیدگاه تان را بنویسید

  • فرزانه پاسخ به نظر

    زاگرس، جنگل‌ها، رودخانه‌ها، دریاچه‌ها، حیوانات وحشی، پرندگان مهاجر، تمام خاک ایران، مردم،آینده، نسل‌ ها و جوانان، بازنشستگان، معلمان و همه همه همه نیاز به توجه دارند و این گونه نیست. توجه ها به غنیمت جمع کردنه و بردن به آن سوی آب ها.

    • صدف

      فرزانه عزیز
      سلام
      خوشبختانه کسی که پرچم دار «زاگرس تو ر ا می خواند» شده است، فردی صاحب نام با رزومه بین المللی است، به نام سرکار خانم دکتر سودابه کروری، بنیان گذار و مدیر عامل شرکت گروه تحقیقات و فناوری زیست بوم های طبیعی پایدار که فوق دکتری در تکنولوژی طبیعت و محیط زیست دارد.
      امیدوار هستیم با کمک شما بتوانیم نظر دولت را به زاگرس، جنگل‌ها، رودخانه‌ها، دریاچه‌ها، حیوانات وحشی، پرندگان مهاجر، تمام خاک ایران، مردم،آینده، نسل‌ ها و جوانان، بازنشستگان، معلمان و همه همه همه جلب کنیم و آنها متقاعد نماییم که این توجه را هم به صورت قانون تصویب کنند و هم به ضورت اختصاص بودجه و با حمایت های همه جانبه عملیاتی سازند.
      خواهشمند است در این زمینه با نظر و تجربیات خود مقاله، گزارش و تحلیلی بنویسید تا در این خبرگزاری منعکس شود. خاطرنشان می شود در صورت صلاح دید با نام خودتان یا اینکه با نام مستعار و امضای محفوظ منتشر خواهد شد

چندرسانه‌ای