مطالبات گندمکاران؛ ضرورتی اجتنابناپذیر برای امنیت غذایی کشور
مطالبات گندمکاران؛ بررسی آخرین وضعیت پرداختها، دلایل نارضایتی گندمکاران، و پیامدهای عدم حمایت از تولید داخلی گندم برای امنیت غذایی کشور.

گندم، این کالای استراتژیک و حیاتی که ارتباط مستقیمی با امنیت غذایی کشور دارد، این روزها حال خوشی ندارد. بسیاری از گندمکاران در سراسر کشور از شرایط خرید و عرضه آن گلهمند و ناراضی هستند.
اخبار سبز کشاورزی؛ محصولی که اگر به تولیدکنندگان آن اهمیتی داده نشود، در آیندهای نه چندان دور شاهد نابودی تولید آن خواهیم بود. نان به عنوان اصلیترین ماده غذایی جامعه، قوت لایموت میلیونها ایرانی است و در این وانفسای گرانی و تورم، تنها ماده غذایی است که فعلاً در سفره ایرانیان وجود دارد.
بیشتر بخوانید: بحران گندم: از خودکفایی تا واردات ۵ میلیون تنی
آخرین وضعیت مطالبات گندمکاران از زبان مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران
به گزارش مهر، علی قلی ایمانی، مدیرعامل بنیاد ملی گندمکاران، در مورد آمار گندم تحویلی به دولت گفت: تاکنون ۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تن گندم تحویل دولت شده است. البته بخشی از محصولات به دلیل نیاز به نقدینگی کشاورزان و عدم پرداخت مطالبات گندمکاران، وارد چرخه خوراک دام شده است.
چرا گندم به خوراک دام تبدیل میشود؟
ایمانی اشاره کرد: در حال حاضر با افزایش نرخ جو در بازار (هر کیلوگرم ۲۵ هزار تومان)، گندم با قیمت ۱۷ تا ۱۸ هزار تومان در بازار به صورت نقدی به فروش میرسد.
وی همچنین تاکید کرد در حالی که ۴ ماه از سال جاری میگذرد، مطالبات گندمکاران به صورت کامل پرداخت نشده است. مطالبات گندمکاران مناطق گرمسیر که اولین برداشت را داشتند، تا ۷۵ درصد پرداخت شده و هنوز ۲۵ درصد آن باقی مانده است. این در حالی است که وزیر جهاد کشاورزی از پرداخت ۱۰۰ درصدی مطالبات گندمکاران جنوب میگوید!
ابهام در پرداخت مطالبات گندمکاران: مناطق معتدل و سردسیر چه وضعیتی دارند؟
ایمانی تصریح میکند: مطالبات گندمکاران مناطق معتدل نیز تا ۵۰ درصد و مناطق سردسیر اصلاً پرداخت نشده است. هم اکنون مبلغ ۴۵ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان به گندمکاران پرداخت گردیده که معادل ۳۳ درصد است و همچنان ۶۷ درصد مطالبات آنان پرداخت نشده است و چشمانداز روشنی هم برای پرداخت مابقی مطالبات آنان وجود ندارد.
بودجه ۱۴۰۴ و وعدههای خرید تضمینی گندم
این در حالی است که در بودجه ۱۴۰۴ مبلغ ۲۴۰ همت پول برای خرید تضمینی گندم مصوب شده است. اما کماکان کشاورزان با مشکلاتی از جمله قیمت بالای نهادهها و عدم تخصیص ارز برای واردات آنها روبرو هستند. البته بحران کمآبی در کشور نیز مزید بر علت شده است.
گرانی نان و نارضایتی نانواها: بحران در بخش مصرف
بخش مشکلات مصرفی نیز شامل گرانی روزانه نان و آشفتگی نرخ آن از سوی دولت، نارضایتی نانواها و اعتراض آنها و در نتیجه بار گرانی همه این موارد بر دوش مردم است که دیگر نمیتوانند نان را نیز از سبد غذایی خود حذف کنند.
پیامدهای زیانبار عدم پرداخت مطالبات گندمکاران
این نابسامانی در عدم پرداخت مطالبات گندمکاران، نتایج زیانباری به بخش کشاورزی وارد کرده است. بحران کمآبی و تغییرات اقلیمی نیز هر روزه انگیزه گندمکاران را نسبت به تولید این محصول کم و کمتر میکند.
به طوری که به گفته مسئولان، سال جاری حدود ۳۰ درصد کاهش تولید گندم در سطح کشور را شاهد هستیم و نیاز به واردات گندم تا حدود ۵ میلیون تن را داریم.
لزوم نگرشی اقتصادی و ملی به تولید گندم
به هر حال، نگرش دولت به این محصول با ارزش و حیاتی میبایست نگرشی اقتصادی و ملی باشد. در حالی که سالهاست دولتهای گوناگون ادعای خودکفایی در گندم را دارند و اکنون با کاهش شدید این محصول و واردات آن روبرو هستیم.