بلاتکلیفی در بازار برنج
تکرار داستان هرساله برنج و نارضایتی زنجیره های تولید تا مصرف از اوضاع نابسامان این محصول سبب شده تا دلالان از این بازار گل آلود به سود خود ماهی بگیرند
به گزارش اخبار سبز کشاورزی به نقل از بازار، تجربه سال قبل و رشد قیمت برنج وقتی که از دست شالیکار خارج شد، سبب شد تا برنجکاران مازندران برای فروش محصول در سال جاری نگران باشند.
آنان پارسال برنج را کیلویی بین ۳۵ تا ۴۰ هزار تومان فروختند و بعد از ان نرخ این محصول با میدان داری بنکداران و واسطه ها در بازار دو تا سه برابر شد.
افزایش چندبرابری قیمت بریکسال گذشته سبب شد تا کشاورزان و شالیکاران مازندران پس از برداشت محصول امسال برای فروش صبر پیشه کنند و بسیاری از آن ها محصولات را در انبارها و شالیکوبی ها دپو کردند تا نرخ آن حالت ثبات گیرد و امسال در دام دوباره دلالان نیفتند.
بیش از دو ماه ازبرداشت برنج مازندران می گذرد و سیاست کشت قراردادی و وعده های دولت و مسئولان، نوید آن را می داد که شالیکار دغدغه ای برای فروش محصول خود نداشته باشد.
اینک اولین ماه پاییزی از نیمه گذشت و سررسید وام و بدهی شالیکاران رسید ولی خبری از وعده های مدیران نیست. کشاورز ماند، کیسه های برنج دپو شده در انبار و سررسید اقساطی که سودش هر روز بیشتر از اصل آن می شود و دوباره قصه شالی و شالیکار شروع شد.
یک کشاورز مازندرانی با اشاره به رکود در بازار برنج گفت: مشکلات شالیکاران از زمان برداشت محصول با واردات آغاز می شود و با سررسید اقساط تسهیلات و بدهی ها به اوج می رسد.
کشاورزان چوب عدم مدیریت ها را می خورند
علی حسینی با اظهار این که کشاورز چاره ای ندارد که محصول را زیرقیمت بفروشد تا هزینه گرانی نهاده های فصل کشت نظیر کود وسم را تامین کند، افزود: ما کشاورزان چوب عدم مدیریت مسئولان را می خوریم و این مشکل، مسئله کشاورزی مشکل دیروز و امروز نیست.
وی با اظهار این که کشاورز روزانه ۴۰۰تا ۵۰۰ هزار تومان هزینه کارگری پرداخت می کند و قیمت نهاده ها هم چندبرابر شد، افزود: دولت باید محصول کشاورزان را خریداری کند تا دلال زیرقیمت آن را از دست کشاورز خارج نکند.
در حال حاضر قیمت برنج هاشمی در بازار وفروشگاه ها یا شهرهای مازندران ۱۰۰ تا ۱۱۰ هزار تومان، صدری ۱۱۰ تا ۱۳۰ هزار تومان، پاکستانی هندی ۳۰ ۳۵ هزار تومان است. ناپایداری قیمت برنج سبب شده تا بسیاری از کشاورزان و شالیکاران از ترس ضرر، برنج را در انبارها دپو و از فروش آن خودداری کنند. از سوی دیگر دولت امسال سیاست کشت قراردادی و توسعه کشت ارقام پرمحصول را در دستور کار قرار داد که به اعتقاد کشاورزان این طرح نیز برای مدیریت بازار نتیجه ای نداشته است.
محمد محمی دیگر کشاورز مازندرانی با اظهار این که دولت امسال کشاورزان را تشویق به کشت برنج ارقام پرمحصول کرده است، افزود: قیمت این نوع برنج به نسبت دیگر ارقام پایین است ولی با این حال خریداری وجود ندارد.
برنج پرمحصول روی دست ما مانده است
وی با بیان این که از بهمن ماه سال گذشته که وارد مزارع شالیزاری شدیم تا امروز نتوانستیم ریالی بابت شالیکاری و فروش برنج کسب کنیم، افزود: با تشویق دولت اقدام به کشت ارقام ندا و فجر کردیم که روی دست ما مانده است.
وی نرخ برنج ارقام محلی پرمحصول را بین ۳۵ تا ۵۵ هزار تومان ذکر کرد و افزود: به رغم آن که شالی را تبدیل به برنج کردیم هنوز مشتری برای خرید برنج مراجعه نکرده و محصول در کارخانه شالیکوبی مانده است.
این کشاورز با بیان این که برنج با رنج وسختی همراه است، گفت: کشاورز از اوایل بهار وارد زمین می شود و اکنون که سررسید پرداخت بدهی ها رسیده، محصول روی دستش مانده و مجبور است به هر قیمتی که شده برنج را بفروشد.
محمدی خواستار خرید تضمینی برنج از سوی دولت شد و گفت: تاجران نیز منتظر فرصت هستند تا محصول کشاورز را با قیمت بسیار ناچیزی برسد.
وی با بیان این که قیمت برنج محلی طارم اکنون در کارخانه ها حدود ۸۵ هزار تومان است، گفت: سال قبلی تفاوت برنج پرمحصول با طارم حدود پنج هزار تومان بود و اکنون تفاوت فاحشی دارد.
در سال زراعی جاری بیش از ۲۱۵ هزار هکتار از شالیزارهای مازندران زیر کشت برنج رفت و بیش از یک میلیون تن برنج از شالیزارهای استان برداشت شد. عدم خرید تضمینی برنج از سوی دولت سبب شده تابخش عمده ای از محصولات و دسترنج کشاورزان در شالیکوبی ها دپو شود و این مسئله کشاورزان را نگران کرده است.
کشت نشای رتون در ۱۰۰ هزار هکتار از شالیزارها
حسن عنایتی رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران با اشاره به این که امسال از نظر زراعی و عملکردی خوب بود و شاهد افزایش عملکرد در مزارع بودیم، گفت: در برخی از مزارع شاهد افزایش ۲۵ تا ۳۰ درصدی را شاهد هستیم.
وی با اشاره به کشت نشای مجدد و رتون در سطح ۱۰۰ هزار هکتار گفت: مزارع شالی شاداب است و پیش بینی می شود بیش از یک میلیون تن برنج سفید را برداشت کنیم.
وی با بیان این که هرچند وضعیت بازار مثل گذشته رونق ندارد ولی از نظر قیمت رشد داردف گفت: قیمت ارقام محلی و پرمحصول در بازار رشد یافته است و تنها راهی که نیاز کشور را تامین کنیم باید به سمت افزایش عملکرد داشته باشیم.
عنایتی با اظهار این که توسعه کشت ارقام پرمحصول جزو بنراه های دولت است تا نیاز داخلی را تامین کنیمف افزود: توجه به این نوع کشت، تولید را اقتصادی می کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی شرایط امسال را از نظر عملکردی و ضرایب تبدیل خوب برشمرد و گفت: ضرایب تبدیل امسال خوب بود و درصد شکستگی در شالیکوبی ها جزو نادرترین سال ها بود و امیدواریم بتوانیم عرصه خوبی داشته باشیم و مصرف کننده بتواند برنج با قیمت مناسب را عرضه کند.
مجید فانی رئیس صمت مازندران درباره مکانیزه قیمت گذاری برنج گفت: برای برنج وارداتی نرخ ها از سوی دولت مصوب و اعلام می شود زیرا جزو کالاهای اولویت دار است.
وی با اشاره به نرخ ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان برنج تایلندی گفت: نرخ گذاری برنج داخلی به این صورت است که جهاد کشاورزی مکانیزم قیمت تمام شده را اعلام و سازمان حمایت از تولیدکننده و مصرف کننده با توجه به حاشیه سود، نرخ ها را تعیین و اعلام می کند.
بیش از دو ماه از برداشت برنج در مازندران می گذرد وهنوز بازار این محصول چندان گرم نشد و تولیدکننده و شالیکوبی دار از این وضعیت نگران هستند. در حال حاضر نرخ هر کیلوگرم برنج طارم هاشمی در شالیکوبی های مازندران ۸۷ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم و فروشگاه ها بین ۱۰۰ تا ۱۱۰ هزار تومان است. این درحالی که قیمت عمده فروشی و شلتوک در استان شامل طارم سفید محلی و هاشمی به ازای هر کیلوگرم ۸۲۲ هزار ریال، شیرودی ۴۴۴ هزار ریال، ندا ۳۷۷ هزار ریال، فجر ۵۸۱ هزار ریال است.
همچنین قیمت شلوتک طارم در بازار ۴۶۵ هزار تا ۵۰۰ هزار ریال، شیرودی ۲۳۵ هزار ریال، فجر ۳۳۰ تا ۳۵۰ هزار ریال وندا ۲۲۰ هزار تا ۲۴۰ هزار ریال است.