وزیر قدیم و سرپرست جدید در میدان افشاگری
وزیرگیت
اگرچه چند سالی است روزنامههای کاغذی نیمه جان شدهاند و البته فضای مجازی، مجالی به رونق گرفتن دوباره آنها نمیدهد، اما گاهی روزنامهنگاران حرفهای دل را به دریا میزنند و روزنامه را در میان جامعه اینترنتزده مطرح میکنند تا یادآور روزهای خوب مطبوعات باشند.
اخبار سبز کشاورزی ؛ ابوالقاسم گلباف | معمولا روزنامهها به مباحث سیاسی، افشاگریهای حزبی، باندی، جناحی و تضارب قدرت دست میزنند؛ اما اینبار آتش قلم یک رسانه غیراصولگرا به حاشیههای قدرت در وزارت کشاورزی و دو وزیر سابق و فعلی (سرپرست) افتاده است.
روزنامه سازندگی در شرایط فعلی و با وجود حال بد آزادی بیان در مطبوعات و اظهارنظرهای خصوصی و سایتی، پا را از احتیاط فراتر گذاشته و در چند شماره گذشته و یک شماره اخیر خود باعنوان «شمشین اخراجی» عملکرد 20ماهه ساداتینژاد را زیرسوال برده و با مستندات 8 بار به نقد سیاستها و تصمیمات اجرایی وزیر وقت پرداخته و رسما خواهان برکناری وی شده بود.
بیشتر بخوانید: عاقبت دولت بدون دکترین
سیدحسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی است که علاوهبر توان سیاسی و نزدیکی حزب کارگزاران به لحاظ سببی به خانواده مرحوم هاشمی بسیار نزدیک است. او نماینده دورههای پنجم و ششم مجلس شورای اسلامی بوده و در دولت میرحسین موسوی و دوران ریاست جمهوری هاشمی رفسنجانی در دولت پنجم، استاندار کرمان و در دولت ششم، رئیس دفتر هاشمی رفسنجانی بود؛ وی همچنین در مباحث کشاورزی و بازرگانی بخش کشاورزی اطلاعات خوبی دارد، چنانکه او یکی از باغداران پسته در رفسنجان به حساب میآید.
مرعشی در زمینه تولید آب در کویر، استحصال آب از رطوبت، تولید و تجارت در بخش کشاورزی ازجمله محصول پسته، صنعت روغن خوراکی، واردات تجهیزات کشاورزی و دانش فنی آن تجاربی دارد، لذا در گزارش روزنامه خود بیمحابا سیدجواد ساداتینژاد را مجری برنامههای کمونیستی و ایدههای قدیمی بلوک شرق در کشور اعلام کرده است.
بیشتر بخوانید: ۱۵۰۰ کیلو زعفران پَر؟
روزنامه سازندگی و مدیر کارگزارانی آن گرچه در دولت کنونی جایی ندارند، اما در این تحلیل نشان داده که اطلاعات خوب و دقیقی از درون کابینه و هیات وزیران دارد و به صندوقچه اسرار رئیس جمهوری دست پیدا کرده است.
ساداتگیت، وزیر پیشین کشاورزی
در نیمه سال 1400 بود که ساداتینژاد از سوی بخشی از بدنه نه چندان قوی جناح راست و با اتکاء به تحصیلات روسی و تکیه بر ریاست کمیسیون کشاورزی مجلس، صدارت بر وزارت جهاد کشاورزی را برعهده گرفت. گفته میشود که نبود مدیر متخصص همسو با رئیسی و مناسب برای تصدی وزارت جهاد کشاورزی، رئیسی را دست به دامان مجلس کرده بود که از ظرفیتهای مجلس برای تکمیل کابینه خود استفاده کند.
بیشتر بخوانید: ۴ تن دیگر زعفران سازمان پا درآورد یا پر کشید؟!
پس از این انتصاب، رسانههای تخصصی بارها در مباحث کارشناسی خود درباره تحمیل نیروهای غیرکارشناس خارج از بدنه بخش کشاورزی و دور شدن کارشناسان و مدیران کاردان از این بخش و اختلاسهای برنامهریزی شده، هشدار دادند؛ اما وزیر در آن مقطع خود را بینیاز از تحلیلها و راهکارهای رسانههای تخصصی میدید.
ندامت دیر هنگام
در آخرین دیدار وزیر با مدیران رسانههای تخصصی، یک عضو انجمن صنفی نشریات کشاورزی به وزیر گفت: «افشای دهها هزار میلیارد تومان اختلاس و سوءمدیریت و بیانضباطی مالی در خرید میوه شب عید سال گذشته و غارت انبارهای زعفران سازمان تعاون روستایی و اتحادیه مرکزی شرکتهای تعاونی روستایی که توسط مافیای زعفران و به یکدهم قیمت واقعی صورت گرفت و دهها هزار تن خرما که به ثمنبخس واگذار شد و همچنین دریافتیهای غیرموجهه سامانه «آ.س.ت» که از سوی رسانهها صورت گرفت، شایسته قدردانی بود، نه بیمحلی».
بیشتر بخوانید: انبار گردانی یا بلاگردانی زعفران
البته ساداتینژاد گرچه بسیار دیرهنگام، اما در همان جلسه اعلام کرد: «برای اقتدار کشاورزی، اقتدار رسانهای لازم است، اقتداری که شفافسازی آمار و ارقام و تعامل و همکاری صاحب منصبان وزارتخانه را طلب میکند».
ورود رسانههای سیاسی به اندرونی وزارت
بعد از رسانههای تخصصی کشاورزی، برخی روزنامههای سیاسی به میدان آمدند و علاوهبر نقد عملکرد و کاستیهای دولت سیزدهم و مدیریت ضعیف و ناکارآمد آن، به طرح موضوع «ششمین اخراجی» پرداختند.
حسین مرعشی در هشت گزارش روزنامه خود به ناکارآمدی، بروز فساد محرز شده در زیرمجموعه ساداتینژاد اشاره میکند، اما میگوید در هر نوبت با تهدید وزارت کشاورزی مبنیبر شکایت و جوابیهای طولانی روبهرو شدیم.
مرعشی در گزارش هشتم خود چهار راهکار پیش پای رئیسی گذاشته و میگوید: باید وزیر بدون تعلل وزارت کشاورزی را ترک کند، یا رئیسجمهور وی را عزل نماید، در غیر این صورت نمایندگان باید وزیر را استیضاح کنند و اگر نشد دستگاه قضا وارد شود که در نهایت دومین راهکار اتفاق افتاد.
بیشتر بخوانید: خرمای استعمران خوزستان مستعمره کدام دلال شد؟
در گزارشهای روزنامه سازندگی به کرات به موضوع تمایل ساداتینژاد به روسها و تحصیلات وی در روسیه اشاره شده، همچنین درباره برنامههای وزیر که شباهت به کارکرد برنامهریزیهای شوروی سابق دارد، تحصیلات غیرمرتبط وزیر با بخش کشاورزی و پیروی او از ایدههای شکست خورده قدیمی شوروی و روسیه مطالبی مطرح شده است که این گزارشها نتیجه این برنامهها را جز نابودی آب و خاک کشور نمیداند.
مرعشی، ساداتینژاد را به نوعی دو زیستی معرفی کرده که تمایل به برنامههای کمونیستی و آمریکایی دارد و مینویسد: خوشبختانه طرح مشابه حزب رستاخیر (رستاخیز شاه که الگویی از آمریکا بود) در کشور اجرا نشد، زیرا میتوانست ترمز تولید را در کشور بکشد.
بیشتر بخوانید: منشأ پیشپرداخت خرمای خریداری شده از کجاست؟
با این همه سازندگی نگاه به آینده را از سوی رئیسی غلط میداند، زیرا وی پیش از پایان نیمه اول 6 تن از مدیرانش را یا اخراج کرده یا گوشهگیر، تا آنها را مسبب اوضاع فعلی اعلام کند.
سازندگی در جمعبندی گزارش خود نتیجه گرفته در ایران ما نه تنها سیاستمداران هیچ رسالتی برای توسعه کشور قائل نیستند و رفاه جامعه هم مدنظرشان نیست که در حل مسائل روزمره کشور هم ناتوان هستند که تداوم این وضع، آینده خطرناکی را برای کشور ترسیم میکند.
نفوذ حلقه خوانسار در کشاورزی
«نفوذ حلقه خوانسار» عنوان گزارش دیگر روزنامه سازندگی است که خواننده را بهسمت حلقه عرفان، حلقه پایداری، مصباحیون و… میبرد. سازندگی در یک تحلیل 2377 کلمهای خاندان سیاسی آقامیریهای نوظهور را با معرفی 6 نفر از آنها نقد میکند؛ در حالی که حداقل میبایست 2 آقامیری دیگر را معرفی میکرد!
سازندگی با تحقیق و پیگیریهای موشکافانه خود نزدیکیها، وصلتها، مشارکتها، برنامههای خانواده سیاسی آقامیریها را از شورای شهر تهران تا سیدمحمدرضا آقامیری روحانی پرنفوذ خلع لباس شده، سیدمحمد آقامیری، دبیر شورای عالی فضای مجازی که اخیرا توسط آمریکا تحریم شده، حمایتهای حلقه لاریجانیها از حلقه خوانسار را مطرح کرده، اما علت طرح این نگارش و گزارش را حلاجی شخصیتی و وابستگیهای حزبی سیدمحمد آقامیری، سرپرست جدید وزارت کشاورزی، اعلام کرده که او کیست؟ از کجا آمده؟ تجارب او آیا به کمک وزارت کشاورزی تحریمزده، آفتزده، خشکسالیزده، تورمزده، بحران زده و… میآید و آیا اگر نه بیشتر از ساداتینژاد که حداقل همطراز وی تخصص در اجرا و مدیریت دارد و به ویژه اینکه آقامیری خود را پیرو راه و ادامه دهنده برنامههای ساداتینژاد اعلام کرده است.
بیشتر بخوانید: اهرمهای قدرت ریشه اصلی مشکلات وزارت کشاورزی
آقامیری روز دوشنبه 4 اردیبهشت در دیدار با کارمندان وزارتخانه گفته است تمام کارمندان وزارتخانه را خانهدار خواهد کرد و هزینه مسکن آنها را به صفر خواهد رساند (طرحی که نزدیک به 10 سال است در وزارتخانه در حال اجراست و قرار بود برای 100هزار پرسنل وزارتخانه در ازای زمینهایی که سازمان جنگلها به وزارت شهرسازی داده مسکن تامین کنند) یا ساخت بیمارستان 250 تختخوابی برای پرسنل، در حالی که بیمارستانهای بیمه ای بهخصوص بیمه تکمیلی تحمیل ساخت بیمارستان به وزارت کشاورزی را رد میکنند.
اتکاء آقامیری به ریسمان فرسوده تعهدات مسکندار کردن پرسنل توسط وزرای گذشته، قاعدتا گزارش سازندگی را مستندتر میکند. سازندگی در این گزارش به حمایتهای اسکندری، وزیر اسبق کشاورزی و حامی مرغ آرین از آقامیری و اینکه اسکندری باعث ترقی وی شد و خالی شدن زیرپای دانشجعفری، وزیر معتدل اقتصاد احمدینژاد توسط معاون وقت اقتصادی و دفتر بازرسی ریاست جمهوری اشاره کرده تا سوابق کاری، سیاسی، جناحی آقامیری را افشا کند.
بیشتر بخوانید: رانت و هدر رفت یارانه میوه شب عید
این روزنامه به صورت بسیار ظریف بخشی از تحصیلات تکمیلی آقامیری در حوزه اقتصاد و اینکه در کدام محل، مرکز و دانشگاه صورت گرفته اشاره کرده و طرح این پرسش در روزنامه، افکار عمومی را به سمت شبهات و ابهامات مدرک دکترای رئیسی پیش میبرد که حتی رئیس جمهور هم به دفاع از آن برنیامد و نگفت چند مقاله علمی در کدام نشریات معتبر جهانی و ایرانی چاپ کرده و رساله وی چگونه دفاع شده و عاقبت مشخص نشد مدرک کلاس ششم قابل استناد است یا دپیلم، لیسانس، فوق لیسانس و دکتری وی!
پوتین و پیراهن روی شلوار
روزنامه سازندگی، آقامیری را در جنگ بین سنت مدرنیته نیز گرفتار در تفاوتهای فرهنگی نشان داده و به نقل از وی میگوید: «من از بافت فرهنگی شهر قم با اورکت کرهای و پوتین و یقه بسته و پیراهن روی شلوار رفتم به جایی که در کلاس، مثلا بچهها موهایشان را به سبک آلمانی میتراشتند».
در ادامه، سازندگی از اینکه آقامیری به شکلی صحیح از نردبان نظام اداری، کارمندی، کارشناسی، معاونت و… بالا نرفته، گلایه میکند و نتیجه میگیرد چنین فردی در زمانه عسر و حرج کشاورزی نمیتواند برای این حوزه سیاستگذاری کند.
پس چه باید کرد
وزیرگیتهای روزنامه سازندگی نشان میدهد که وزارت کشاورزی بعد از انقلاب دو شاخص دکتر عیسی کلانتری و مهندس محمود حجتی را برای هر فردی که در صدد صدارت برآید در ترازوی سنجش کارشناسی مدیریتی قرار میدهد و همین بررسیها آن هم از سوی بدنه وزارتخانه، اقبال یا عدم اقبال را پیش میآورد مهمتر اینکه حتی رأی مجلس و حمایت رئیس جمهور و لابیهای حزبی، باندی، جناحی نمیتواند غیرمقبول را مقبول کند.