خبر فوری
شناسه خبر: 38735

هنوز به دانشگاه نرفته به فکر مهاجرت هستند!

جمع رتبه برتری‌های کنکور آمده بودند تا با دانشگاه تهران آشنا شوند و تصمیم بگیرند در کدام دانشگاه زندگی جدیدشان را شروع کنند.

هنوز به دانشگاه نرفته به فکر مهاجرت هستند!

اخبار سبز کشاورزی؛ پژوهشی درباره مهاجرت رتبه‌های برتر رشته ریاضی و فیزیک در سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۵ نشان می‌دهد همه ۱۰رتبه برتر سال‌های ۸۷ و ۸۸ رشته ریاضی و فیزیک از ایران رفته‌اند.

جمع رتبه برتری‌های کنکور آمده بودند تا با دانشگاه تهران آشنا شوند و تصمیم بگیرند در کدام دانشگاه زندگی جدیدشان را شروع کنند. از آن‌ها سوال شد که چقدر به مهاجرت فکر می‌کنند، هم خودشان و هم اطرافیانشان. معدود افرادی بودند که دوست داشتند در ایران بمانند و زندگی‌شان را بسازند؛ ولی بسیاری فقط می‌خواستند بروند.

بعضی ها کشور مقصدشان را هم انتخاب کرده‌اند

گزارشی که اخیراً از گردهمایی رتبه‌های برتر کنکور منتشر شده، نشان می‌دهد که این افراد هنوز وارد دانشگاه نشده‌اند و تازه یک ماه بعد قرار است عنوان «دانشجو» داشته باشند، از همین الان در فکر مهاجرت هستند و بعضی هایشان، حتی از حالا کشور مقصدشان را هم انتخاب کرده اند.


بیشتر بخوانید: مهاجرت‌های بی‌بازگشت


هر چند مهاجرت یا باقی ماندن در کشور، تصمیمی است که کاملاً در حوزه اختیارات شخصی است اما از منظر مدیریت کلان جامعه، باید بدان به طور جدی‌تر نگاه کرد چرا که ادامه سیاست‌های کنونی در عرصه‌های سیاسی، بین المللی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، علاوه بر تشدید فرار مغزها، به گسترش فرار دست‌های ماهر و سرمایه‌ها نیز منجر خواهد شد.

کمتر کشوری در جهان وجود دارد که نسل جوان آن، تا بدین اندازه در اندیشه مهاجرت از سرزمین مادری و خانه پدری باشند.

در همین راستا ویدئویی را یکی از رسانه‌ها در مورد رتبه‌های برتر کنکور منتشر کرده که قابل تامل است. در توضیح این فیلم آمده است: «جمع رتبه برتری‌های کنکور آمده بودند تا با دانشگاه تهران آشنا شوند و تصمیم بگیرند در کدام دانشگاه زندگی جدیدشان را شروع کنند.

از آن‌ها سوال شد که چقدر به مهاجرت فکر می‌کنند، هم خودشان و هم اطرافیانشان. معدود افرادی بودند که دوست داشتند در ایران بمانند و زندگی‌شان را بسازند؛ ولی بسیاری فقط می‌خواستند بروند.

80درصد رتبه‌های برتر از ایران رفته اند

اما قسمت تلخ ماجرا اینجاست که «هم میهن» طی گزارشی آورده است که ۸۰درصد رتبه‌های برتر از ایران رفته اند.

این روزنامه نوشته است: «در سال‌های اخیر بسیاری از فارغ‌التحصیلان دانشگاهی با ویزای تحصیلی روانه کشورهای دیگر شدند و رفته‌رفته با پیدا کردن شغل یا تشکیل خانواده، مهاجرت خود را دائمی کردند. وضعیت دانشجویان سال‌های دهه۸۰یا ابتدای۹۰ چگونه است؟»

بررسی‌ها نشان می‌دهد که از میان رتبه‌های یک تا ۱۰رشته ریاضی و فیزیک در سال‌های۱۳۸۰ تا ۱۳۹۰ تعداد ۱۱۴ نفر، دیگر در ایران حضور ندارند و آمریکا، کانادا و سوئیس ازجمله کشورهایی‌اند که دانشجویان آن‌ها را به‌عنوان مقاصد خود انتخاب کرده‌اند.

این گزارش بر پایه بررسی‌ای است که اندیشکده هاتف براساس اطلاعات لینکدین این افراد و در طول یک‌سال، آن را تهیه کرده و برای نخستین‌بار منتشر می‌شود.

داده‌هایاین گزارش نشان می‌دهد که به‌طور متوسط ۷۸ درصد نخبگان، دیگر به کشور بازنگشته‌اند. این گزارش تنها آمارهای مربوط به سال‌های۸۰ تا ۹۵ است، پرسش اینجاست که وضعیت مهاجرت دانشجویان در سال‌های اخیر چه تغییری کرده است؟

ایران وارد تراز بالاتر از ۶۶ هزار نفر دانشجوی مهاجر شد

بهرام صلواتی، مدیر رصدخانه مهاجرت، دی پارسال در نشست خبری اعلام کرد که ایران بعد از ۷ تا ۸ سال در تراز ۵۰ هزار دانشجوی مهاجر قرار گرفته است و اکنون وارد تراز بالاتر از ۶۶ هزار نفر دانشجوی مهاجر است: این عدد نشان می‌دهد با سرعت پدیده افزایش جمعیت دانشجویی خارج از کشور را تجربه می‌کنیم.

صلواتی در آن نشست با بیان اینکه این آمارها با تاخیریکی، دوساله منتشر می‌شوند، تاکید کرد: متاسفانه آمارهای ما در این زمینه به‌روز نیست و این امکان وجود ندارد که بدانیم درحال‌حاضر چقدر دانشجوی ایرانی در خارج از کشور مشغول به تحصیل هستند، به‌گونه‌ای‌که چندی پیش رئیس سازمان امور دانشجویان اعلام کرد، ما آمارهای دقیقی از خروج نخبگان در دست نداریم، ولی جای نگرانی نیست؛ اما این گفته نوعی تناقض آماری است.»/آفتاب

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای