خبر فوری
شناسه خبر: 7518

حذف لبنیات از سفره‌ اقشار کم‌درآمد

حذف لبنیات از سفره اقشار کم درآمد در سایه غفلت مسئولان ادامه دارد

حذف لبنیات از سفره‌ اقشار کم‌درآمد

حذف لبنیات و کاهش سرانه مصرف محصولات پروتئینی در کشور همچنان ادامه دارد، این در حالی است که مسئولان اقدامی برای افزایش سرانه مصرف لبنیات در کشور انجام نمی‌دهند و اولین اقدام آنها در زمان کسری بودجه حذف شیر مدرسه بود. اکنون مصرف لبنیات جزو اولویت‌های درجه یک دولت نیست. دولت به‌عنوان یکی از ذی‌نفعان زمانی‌که با مشکلات اقتصادی، مواجه می‌شود اقدام به حذف شیر مدرسه می‌کند.

اسماعیل خاتمی، کارشناس حوزه لبنیات، در این باره می‌گوید: توزیع شیر مدرسه مصوبه مجلس شورای اسلامی است، گفت: به نظر من مصرف لبنیات از دید دولت به‌ عنوان یک کار لوکس در نظر گرفته می‌شود؛ زمانی‌که از بالا این اولویت لحاظ نمی‌شود نمی‌توان انتظار داشت سایر ذی‌نفعان که زیرمجموعه دولت قرار دارند بتوانند در این زمینه پررنگ عمل کنند.

کاهش مصرف سرانه لبنیات

به گفته خاتمی، ذی‌نفعان اقتصادی شامل تولیدکنندگان شیرخام، صنعتگران لبنیات و نظام توزیع می‌شوند. به نظر می‌رسد این بخش‌ها نیز مانند دولت دغدغه کاهش مصرف سرانه لبنیات را ندارند.

این کارشناس ادامه داد: فعالان اقتصادی برای جبران مصرف داخلی، صادرات را اولویت قرار دادند و با تبدیل شیرخام به غیر از محصولات لبنی سفره مانند شیرخشک، چربی اقدام به صادرات این محصولات می‌کنند. تولیدکنندگان محصولات لبنی این خاطرجمعی نسبی را دارند که می‌توانند در بازار خارجی محصول خود را عرضه کنند.

وی با بیان اینکه فشار از پایین درست اعمال نمی‌شود، خاطرنشان کرد: مصرف‌کنندگان هم مطالبه‌گر حقوق خود نیستند و بعد از حذف شیر مدرسه کمتر والدینی اعتراض کرد که چرا این حق از فرزند من سلب شد. خاتمی با اشاره به منفعل بودن تشکل‌های لبنی، گفت: آیا این بخش مسئولیت اجتماعی خود را درباره کاهش مصرف لبنیات درست انجام نمی‌دهند؟ یا آنها نیز به روزمرگی افتاده‌اند. و برای بقا صنعت به روش‌های غیر افزایش مصرف داخلی متوسل شده‌اند. کمتر کسی دغدغه مصرف‌کننده را دارد به‌همین دلیل لبنیات از بسیاری از سفره‌های مردم پر کشید.

صادرات 20 درصد از شیرخام

این کارشناس اقتصادی ادامه داد: وزارت بهداشت همواره زنگ خطر کاهش مصرف لبنیات را سر می‌دهد اما نمی‌دانم این هشدارها متوجه چه کسانی هستند. رسانه‌ها و مجلس نیز در این میان اقدام و توجه ویژه نمی‌کنند و در مناسبات مختلف نظری می‌دهند اما اقدام عملی که بتواند راهگشا باشد انجام نمی‌دهند.

وی ادامه داد: وزارت جهاد کشاورزی هر سال سرانه تولید را معادل سرانه مصرف اعلام می‌کند. مطابق با آمار وزارتخانه هیچ مشکلی در کشور وجود ندارد اما همانگونه که اشاره کردم تولیدکنندگان برای جبران مصرف داخلی اقدام به صادرات 20 درصد از شیرخام می‌کنند.

صفر شدن واردات لبنیات در چند سال اخیر

خاتمی با اشاره به صفر شدن واردات لبنیات در چند سال اخیر به ایلنا گفت: کاهش واردات به معنی کاهش مصرف است مسئول اعلام سرانه مصرف چه کسی است؟ آن چیزی که وزارت جهاد کشاورزی به عنوان سرانه مصرف اعلام می‌کند سرانه تولید شیرخام است نه سرانه مصرف.

گفتنی است، کاهش سرانه مصرف لبنیات در کشور و پرکشیدن هر روزه شیر از سفره مردم به کاهش سلامت افراد به خصوص کودکان و سالمندان منجر می‌شود.

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای