نگاه کارشناسانه برای طرحهای انتقال آب ضروری است و در اجرای طرحهای انتقال آب بینحوضهای باید از نظر علمی نخبگان و متخصصان استفاده شود.
نگاه کارشناسانه برای طرحهای انتقال آب ضروری است و در اجرای طرحهای انتقال آب بینحوضهای باید از نظر علمی نخبگان و متخصصان استفاده و بهرهگیری و همچنین در برخی قوانین مرتبط بازنگری شود.
محمدجواد عسکری در نشست فعالان حوزه آب چهارمحال و بختیاری با اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابعطبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی و مدیران عالی وزارتخانههای جهادکشاورزی و نیرو سازمانهای حفاظت محیط زیست و جنگلها، مراتع و آبخیزداری کشور، گفت: دولت و مجلس باید با کمک به هم، انتقال آب از خلیجفارس به فلات مرکزی ایران را با هدف رفع مشکلات کنونی بخش آب اجرایی کنند.
وی افزود: کشورهای مختلف جهان با استفاده از شیوه شیرین کردن آبهای شور، آب آشامیدنی خود را تأمین میکنند، این در حالی است که هماکنون سالانه فقط ۲۰۰ میلیون مترمکعب آب از خلیجفارس شیرین و مصرف میشود. قرار گرفتن کشور در منطقه خشک و نیمه خشک بحران آب رانگران کننده کرده است.
اهمیت توزیع عادلانه منابع آب
عسکری افزود: استفاده بهینه و مطلوب و همچنین توزیع عادلانه منابع آب باید بهطور ویژه در دستور کار باشد و امور بخش آب براساس نشستهای تخصصی همراه با تحلیل مسائل دنبال شود. رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابعطبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی افزود: اشکالات موجود قانون توزیع عادلانه آب رفع میشود و در این مسیر اجازه تکروی و اعمال دیدگاههای سیاسی داده نخواهد شد تا همگان بتوانند از آن بهره ببرند. در روند اجرای طرحهای انتقال آب بینحوضهای باید به استان مبدأ و پیرامون آن با استان مقصد نگاه همزمان وجود داشته باشد.
وی با بیان این که پذیرفته نیست در پاییندست محصولات آببَر کشت شود و در بالادست مردم سرچشمه تشنه باشند افزود: دغدغه مردم چهارمحال و بختیاری به اطلاع رئیس مجلس شورای اسلامی اعلام میشود. نماینده مردم شهرستان بروجن در مجلس شورای اسلامی هم گفت: مشکل و کمبود آب مسئله اصلی مسئولان و مردم در ایران بهشمار میرود.
حجتالاسلام امیرقلی جعفری تاکید کرد: سفرهای این کمیسیون به استانهای کشور برای ارائه تصویر واقعی ظرفیتها و چالشهای زیرمجموعه بخش کشاورزی در نقاط مختلف انجام میشود. ایران هماکنون در یک جنگ تمام عیار اقتصادی قرار گرفته و معیشت مردم بهطور نابرابر هدف قرار گرفته است. در شرایط تحریمی کنونی، برخی سوءمدیریتها باعث بروز مشکلات و چالشهایی بهخصوص در حوزه منابع آب شده است.
جعفری با اشاره به وجود بحران آب یادآور شد: تمامی این بحران مختص خشکسالیها نیست و ضعف مدیریتها ارتباط دارد.
رییس کمیته آب کمیسیون کشاورزی، آب، منابعطبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی گفت: چالش آب در بخش کشاورزی، حوزه امنیت غذایی و امنیت ملی را تحت تاثیر قرار داده است. در سیاستهای کشور باید تفکر و بازنگریهایی برای رفع چالشهای حوزه آب پیشبینی شود و امید است روزهای آینده در مصوباتی با وزیران مرتبط، بهمنظور رفع مشکلات چهارمحال و بختیاری اقدام شود.
جعفری تاکید کرد: امروز آب بهعنوان یکی از ظرفیتهای چهارمحال و بختیاری به تهدیدی برای این استان تبدیل شده و تاکنون بهجز طرح انتقال آب آشامیدنی کوهرنگ به شهرکرد، هیچ طرحی برای بهرهبرداری از منابع آب پایدار این استان اجرایی نشده است. طرح انتقال آب بن به بروجن با دربرگیری ۴۵۰ هزار نفر از جمعیت چهارمحال و بختیاری و پیشرفت فیزیکی ۸۰ درصدی باید سریعتر اجرایی شود.
آب چالش اصلی بخش کشاورزی
عضو کمیسیون کشاورزی، آب، منابعطبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی، آب را بهعنوان چالش اصلی چهارمحال و بختیاری در حوزههای کشاورزی، صنعتی و آشامیدنی اعلام و تصریح کرد: هماکنون ۲۷ حلقه چاه آب آشامیدنی شهر بروجن را تامین میکند که در صورت خروج یکی از این چاهها از مدار، بحران ایجاد میشود و ۱۲۰ میلیون مترمکعب کسری مخزن دارد و آبخوان آن تخلیه شده است.
جعفری افزود: وزارت نیرو ۲۷ سال قبل دشتهای سفیددشت و فرادنبه شهرستان بروجن را ممنوعه اعلام کرد، اما هیچ اقدامی در این راستا انجام نداده است. هماکنون ۹۰ درصد قناتها و چشمههای این شهرستان خشک و نابود شده است که برای احیای آن با هدف تامین منابع آب پایدار باید تلاش شود.
نماینده مردم شهرستان بروجن در مجلس شورای اسلامی به صدا و سیما گفت: جلوگیری از کشت محصولات پُرآببر و هدایت به سمت و سوی توسعه گلخانهها تنها راه مدیریت بحران خشکسالی و گذر از این دوران است. وی آبخیزداری در چهارمحال و بختیاری را ضروری دانست و یادآور شد: تلاش برای رفع خشکیدگی و پرهیز از آسیب به جنگلهای بلوط زاگرس در این استان ضرورت دارد.
گفتنی است، اعضای کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست مجلس شورای اسلامی به همراه تعدادی از معاونان وزراء در حوزه جهادکشاورزی، نیرو، حفاظت محیط زیست و بانک کشاورزی برای بررسی مسائل حوزه آب، کشاورزی و دامپروری چهارمحال و بختیاری به این استان سفر کرده اند.