میلیونها تن زباله در جنگلهای هیرکانی دپو شده و بارها مسئولان و گردشگران با آن سلفی گرفتند، مدیریت این طلای کثیف مطالبه جنگلنشینان از دولت جدید است.
میلیونها تن زباله در جنگلهای هیرکانی دپو شده و بارها مسئولان و گردشگران با آن سلفی گرفتند، مدیریت این طلای کثیف مطالبه جنگلنشینان از دولت جدید است. از ۳۰ سایت زباله که همانند قارچ و کوههای بزرگ در گوشه و کنار مازندران قد برافراشته است، ۱۰ سایت در دل جنگلهای هیرکانی قرار دارد و حاشیه رودخانهها، ساحل و مزارع و زیستگاهها نیز از انباشت زباله زخم برداشتند.
همه وعده و وعیدها برای تبدیل زباله به طلای کثیف و پولساز طی هشت سال گذشته نتیجه بخش نبود و یک جنگل هیرکانی باقی مانده که وجب به وجب آن در تقابل با زباله آلوده شده و گاه گاهی مسئولان و گردشگران با آن عکس سلفی میگیرند.
ساحل محمودآباد و میانکاله، حاشیه رودخانه تلار، جنگلهای عباس آباد، چالوس و نوشهر و دپوی ۵۰۰ هزار تنی زباله در سایت جنگلی نور، گوشهای رنج رفته بر جنگلهای هیرکانی است که در زیر انبوه طلای کثیف قامت خم کرده است. تقسیم بندی مازندران به زون های ۹ گانه برای مدیریت پسماند نیز تاکنون نتیجه بخش نبوده است و کارخانههای زباله سوز دردی را دوا نکردهاند.
نفوذ شیرابهها به منابع آبهای زیرزمینی
جنگلهای نور از جمله مناطقی است که تاکنون بیش از ۵۰۰ هزار تن زباله در آن دپو شده و نفوذ شیرابهها به منابع آبهای زیرزمینی و سفرهها، حیات زیستمندان را به مخاطره انداخته است. علی شادمان فرماندار نور در گفتگو با خبرنگار مهر درباره دپوی زباله در منطقه جنگلی این شهرستان با بیان اینکه مرحله اول ساخت کارخانه کمپوست زباله تا پایان ماه جاری راه اندازی میشود، گفت: فاز اول این کارخانه راه اندازی میشود. وی با اشاره به اینکه بیش از سه دهه ۵۰۰ هزار تن زباله در جنگل دپو شده است، افزود: نفوذ شیرابهها در آبهای زیرزمینی و سرایت به دریا، مشکلاتی را ایجاد کرده است. وی با عنوان اینکه با راه اندازی کارخانه کمپوست که دارای ظرفیت ۲۵۰ تن است، افزود: زبالهها در این کارخانه تبدیل به کود و کمپوست میشود.
شادمان با اظهار اینکه این کارخانه توسط سرمایه گذار احداث شده است، گفت: با راه اندازی کارخانه دیگر شاهد دپوی زباله در منطقه نخواهیم بود و تا پایان سال تمامی شیرابهها و فاضلابهای خانگی در محل کارخانه با ایجاد حوضچهها تصفیه میشود. فرماندار نور یادآور شد: در امتداد کارخانه و تبدیل کمپوست، حوضچههای تصفیه شیرابه نیز احداث میشود.
به رغم هزینههای چندصد میلیارد تومانی پروژههای زباله سوز مازندران نتیجه نداد و نیروگاه نیمهکاره نوشهر نیز نه تنها دردی از زباله دوا نکرد بلکه خود دغدغههای جدیدی را ایجاد کرده است، حسینعلی ابراهیمی مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه عدم مدیریت پسماند از موضوعات و دغدغههای اساسی استان به شمار میرود، افزود: پیگیریهای زیادی برای حل معضل صورت گرفته ولی هنوز اهداف عالیه محقق نشده است زیرا ارائه لازم در مدیریت اجرایی پسماند شامل شهرداران و دهیاران وجود ندارد.
وضعیت مدیریت پسماند اسفبار است
وی با بیان اینکه نبود اراده لازم سبب شده تا با وضعیت اسفبار و اسفناک در حوزه مدیریت پسماند در استان روبرو شویم، افزود: اگرچه اقداماتی نظیر راه اندازی زباله سوز نوشهر با ظرفیت ۲۵۰ تن در روز بهره برداری رسید ولی اکنون عملاً به دلیل نبود زیرساختهای لازم روزانه ۴۰ تا ۵۰ تن زباله سوزانده میشود. وی با اظهار اینکه زیرساختهای لازم برق و آب در نیروگاه نوشهر فراهم نشده است، گفت: به اعتقاد مجریان در صورت تأمین زیرساختها میتوان از ظرفیت کامل این نیروگاه در نوشهر بهره برد و زباله سوز ساری به رغم تهیه ۹۰ درصد تجهیزات و نصب ۸۰ درصدی آن هنوز بهره برداری نشده است.
ابراهیمی با اشاره به ناتمام بودن نیروگاه ساری تصریح کرد: هنوز ابنیه نیروگاه زباله سوز ساری کامل نشد هرچند پیمانکار قبلی خلع ید و پیمانکار جدید معرفی شد اما امیدواریم در سال ۱۴۰۱ شاهد بهره برداری زباله سوز ۴۰۰ تنی در ساری باشیم که به بهبود وضعیت مدیریت پسماند در استان کمک میکند.
وی با عنوان اینکه با وضعیت مطلوب در حوزه پسماند فاصله داریم، گفت: اکنون تنها راهکاری که میتوان ما را از بحران خارج کند، این است که منابع در یکجا متمرکز شود و دولت بحث تفکیک از مبدا، کارخانههای تبدیل و صنایع بازیافت را مدنظر قرار دهد تا از زبالهها دوباره استفاده کنیم.
تهیه طرح جامع پسماند
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با اظهار اینکه حل مشکل پسماند که با سلامت مردم ارتباط دارد، در اولویت شهرداریها نیست، گفت: مجموعه دولت باید پا به میدان گذارد تا یکبار برای همیشه مشکل را حل کنیم و اکنون به هیچ وجه شرایط مطلوب نیست.
وی با اشاره به تهیه طرح جامع پسماند و مکانیابیها پروژه از عدم اجرای آن انتقاد کرد و گفت: زبالهها و شیرابهها، زیستگاهها، منابع آبی، سطحی و زیرزمینی را آلوده میکند.
ابراهیمی با اشاره به ورود شرکتهای دانش بنیان برای مطالعه و طراحی ساخت زباله سوز وارد میدان شدند، گفت: تست سرد زباله سوز در شهرستان گلوگاه انجام شد و صنایع بازیافت نیز و تبدیل زبالههای آلی به کمپوست نیز جزو برنامهها است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران با اظهار اینکه اقدامات بازدارنده پاسخگو نیست، به مهر گفت: اگر این گونه بود باید شاهد اتفاقات بهتری در استان در زمینه حل مشکل پسماند بودیم.
روزانه سه هزار تن زباله در مازندران تولید و به صورت سنتی و غیربهداشتی دپو میشود و انباشت آن در حاشیه شهرها، جنگل، رودخانهها و سواحل تنشهای اجتماعی را در برخی از مناطق استان دامن زده است و مطالبه مازندرانیها از دولت جدید، ساماندهی و مدیریت پسماند است تا دیگر با آن سلفی گرفته نشود.