یاقوتهایی که در نبود سردخانه ارزان فروخته میشوند
دسترنج یکساله کشاورزان فردوسی امسال هم در نبود سردخانه و فراوری در حال پوسیدن است و ارزان فروخته میشود.
دسترنج یکساله کشاورزان در حال پوسیدن
دسترنج یکساله کشاورزان فردوسی امسال هم در نبود سردخانه و فراوری در حال پوسیدن است و ارزان فروخته میشود.
به گزارش اخبار سبز کشاورزی به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان ؛ شهرستان فردوس قطب تولید انار خراسان جنوبی، دارای هزار و ۹۰۰ هکتار باغ انار است و امسال نیز پیش بینی شده ۲۸ هزار تن از این محصول برداشت شود، اما به دلیل نبود سردخانه، این یاقوتهای سرخ خراب میشوند و ارزش خود را از دست میدهند.
در شهرستان فردوس ۳ هزار و ۵۰۰ بهره بردار انار مشغول به کار هستند که بیشترشان از وضعیت فروش انار گلایه مندند.
آقای ترابی یکی از انارکاران روستای فتح آباد شهرستان فردوس به خبرنگار ما میگوید: امسال کیفیت انار نسبت به پارسال خیلی بهتر است، اما متاسفانه انار را خیلی پایین میخرند.
او با اشاره به اینکه امسال هر کیلو انار را از ۷ هزار تومان تا ۱۰ هزار تومان خریداری میکنند افزود: این در حالیست که پارسال انار را کیلویی ۱۲ هزار تومان از ما میخریدند و حتی نسبت به پارسال هم قیمت انار پایینتر آمده است.
او میگوید: با توجه به قیمت بالای کود، کارگر و آبیاری هر کیلو انار برای کشاورز ۱۵ هزارتومان تمام میشود و این درحالیست که نهایت خرید از کشاورز ۱۰ هزارتومان است.
این انارکار روستای فتح آباد فردوس میگوید: در این بین بیشترین سود انار به جیب دلالان میرود و آنها انار را در بازار بین ۲۰ تا ۲۵ هزارتومان میفروشند.
او ادامه میدهد: کشاورز بیشترین زحمت را میکشد، اما سود دسترنج شان به جیب دلالان میرود و این موضوع کشاورزان را هر سال ناامیدتر از سال قبل میکند.
مسئولین، انار کاران را حمایت کنند
در کنار جهاد کشاورزی، سازمان تعاون روستایی نیز باید پای کار بیاید و از کشاورز محصولش را خریداری کند.
رضوی مدیر سازمان تعاون روستایی خراسان جنوبی درباره خرید توافقی انار میگوید: بر اساس برنامه ریزیهای صورت گرفته دو مرکز خرید در شهرستان فردوس به صورت توافقی، خرید انار را از کشاورزان انجام میدهند.
اما آیا این خرید محدود، کفاف میدهد؟
آقای سلطانی باغدار باغستان فردوس میگوید: امسال با تنش آبی رو شدم و نسبت به سال پیش تنها یک چهارم انار برداشت کرده ام؛ بارها مسئولان از باغ من بازدید کردند و قول رفع این مشکل را دادند، اما کمکی از سوی آنها صورت نگرفت.
او با اشاره به اینکه وضعیت خرید انار هم مناسب نیست گفت: سردخانه مناسبی هم برای نگهداری انار در فردوس وجود ندارد و کشاورز مجبور است محصول خود را ارزان بفروشد.
شهرستان فردوس تنها دارای یک سردخانه با ظرفیت ۴ هزار تن است که جوابگوی نیاز محصول کشاورزان نیست و این موضوع میطلبد که چند سردخانه با ظرفیت بالا در این شهرستان احداث شود تا کشاورز به انار خود چوب حراج نزند.
انار فردوس چشم انتظار تزریق تسهیلات
گویا انار فردوس باید چشم انتظار آمدن تسهیلات به این شهرستان باشد تا شاید مشکلاتش کمتر شود.
امیرزاده مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فردوس در گفتگو با خبرنگار ما میگوید: علت اصلی پایین بودن قیمت انار در این شهرستان، اشباع این محصول در بازار و افزایش عرضه است.
او در ادامه گفت: بارها پیگیر دریافت تسهیلات برای خرید انار از کشاورزان و احداث سردخانه بوده ایم و آخرین پیگیری ما نیز در شهریور ماه امسال بوده، اما متأسفانه تاکنون هیچ تسهیلاتی به ما داده نشده است.
او با اشاره به اینکه ما مشکلات کشاورزان را درک میکنیم و پیگیر رفع آنها هستیم افزود: تا زمانی که مسئولان کشوری و استانی به ما تسهیلات ندهند، دست مان بسته است و نمیتوانیم کاری کنیم.
از او در خصوص صادرات انار به کشورهای همسایه هم پرسیدیم که گفت: در حال حاضر صادرات انار به صرفه نیست و حتی در کشور عراق هر کیلو انار ۲۵ هزار تومان است و زمانی که بخواهیم این انار را صادر کنیم هزینه آن با احتساب حمل و تعرفه خیلی بیشتر از این رقم میشود و به همین دلیل نمیتوانیم اکنون در بحث صادرات ورود پیداکنیم.
قبل از زمان برداشت انار باید به فکر چاره میشدیم
شهرستان فردوس دارای هزار و ۹۰۰ هکتار باغ انار است و امسال پیش بینی شده که از این باغات ۲۸ تن انار برداشت شود و این موضوع در حالیست که هم اکنون ۵۰ درصد این محصول روی دست کشاورزان مانده است.
هرچند پیگیری برای دریافت تسهیلات و تشکیل جلسات و بازدیدها از باغهای انار کار ساز است، اما نیاز بود تا قبل از آنکه فصل برداشت انار میرسید برای راه اندازی سردخانه و یا رایزنی برای دریافت تسهیلات فکر میکرد تا انارکاران فردوس اکنون با چنین مشکلاتی روبرو نشوند.
سه سال است که انارکاران فردوسی فریاد نبود سردخانه و کارخانه فراوری در این شهرستان را سر میدهند؛ اگر سردخانهای با ظرفیت بالا در فردوس وجود داشت هم اکنون که بازار انار اشباع شده است این مقدار انار در سردخانه ذخیره سازی میشد و در زمان مناسبی که تقاضا نسبت به عرضه افزایش پیدا میکرد آن زمان با قیمت مناسب کشاورز میتوانست محصولش را به فروش برساند و با این حجم ضرر و زیان روبرو نمیشد.