خبر فوری
شناسه خبر: 1086

جلوگیری از فساد مواد غذایی به قیمت سرطان زایی آنها

مواد شیمیایی سمی که توسط فروشندگان مواد غذایی در صحرای آفریقا برای بهبود ظاهر گوشت و ماهی استفاده می شود، سلامت میلیون ها نفر را به خطر می اندازد.

جلوگیری از فساد مواد غذایی به قیمت سرطان زایی آنها

اخبار سبز کشاورزی؛ دانشمندان و بازرسان مواد غذایی می گویند که مواد شیمیایی سمی که توسط فروشندگان مواد غذایی در سراسر صحرای آفریقا برای بهبود ظاهر گوشت و ماهی استفاده می شود، سلامت میلیون ها نفر را به خطر می اندازد.

ظرفیت پایین آزمایش های دولت و زنجیره های تأمین مواد غذایی غیررسمی به این معنی است که نظارت کمی بر معامله گران و ماهیگیران وجود دارد و تقریبا هیچ گونه حمایت از مصرف کنندگان ناخواسته صورت نمی گیرد.

با این حال، متخصصان دامپزشکی می گویند روش هایی وجود دارد که به افراد کمک می کند قبل از خرید غذای آلوده، آن را شناسایی کنند.

فعالیت های کلاهبرداری بر روی ماهی، از زمانی شروع می شود، که آن را صید می کنند.

سرگئر کلر نوکلو، جراح دامپزشکی و نماینده وزارت دام، شیلات و صنایع دامی (MINEPIA) در شهر ساحلی دولا در کامرون می گوید: "صیادان حشره کش بسیار سمی، گامالین، را در آب می ریزند. پس از چند دقیقه، تمام موجودات آبزی درآن منطقه می میرند و به سطح می آیند. سپس ماهی ها جمع آوری می کنند."

پاتریشیا نگوونو،در بازار ماهی Youpwe دوالا، ماهی دودی می فروشد، می گوید:"برخی از فروشندگان به جای خرید چوب و استفاده از هیزم، از سوزاندن خرده پارچه ها ی خیاط ها برای دود دادن ماهی استفاده می کنند."

کلمنت پولیوا، مشاور کشاورزی در دوالا، می گوید برخی از صیادان از فرمالین استفاده می کنند، مخصوصا اگر برای یک سفر صیادی چند روزه، به دریا رفته باشند. بعضی از قصابها، به لاشه های گوشت روغن می مالند و آن را در سردخانه نگهداری می کنند، برخی دیگر هم برای جلوگیری از فساد گوشت به آن فرمالین می زنند.

نگوونو می گوید:" صیادان از فرمالین برای نهگداری طولانی مدت استفاده می کنند، تا زمانی که آنها به دهکده برمی گردند مانع تجزیه شدن ماهی شوند."

آژانس حفاظت از محیط زیست ایالات متحده فرمالین را به عنوان "سرطان زای احتمالی انسانی" طبقه بندی می کند، که به سرطان های حفره بینی و لوسمی مرتبط است.

داروی شیر

به گفته Ashagrie Zewdu Woldegiorgis، استادیار علوم غذایی و تغذیه دانشکده علوم طبیعی دانشگاه آدیس آبابا، کشاورزان اتیوپی قبل از فروش شیر به کارخانه از مقادیر زیادی فرمالین برای نگهداری شیر استفاده می کنند.

او می گوید، کشاورزان" فرمالین" را به عنوان "داروی شیر " می شناسند- که این نشانه عدم آگاهی آنها در مورد مواد شیمیایی است.

ولدگیگیس می گوید: "آزمایش های اولیه ما در یک مطالعه پیگیر، نشاندهنده مقادیر زیادی فرمالین در شیر است که برای سلامتی انسان بسیار خطرناک است."

ماهی دودی شده

ماهی دودی نیز از این کلاهبرداری مصون نیست.

ماهیگیران و بازرگانان به استفاده از این مواد غیرقانونی اعتراف نمی کنند: همه به سادگی ادعا می کنند که ازوجودچنین شیوه هایی آگاه هستند.

سرژکلر نوکلومی گوید: "چند سال پیش، بعد از اینکه تأکید کردیم که این امر از نظر حیاتی چقدر مهم است، بالاخره ماهیگیران یکی از روستاها پذیرفتند که به ما بگویند کدام یک از رودخانه ها را با این مواد بمباران کرده اند. فرد مورد نظر ادعا می کرد که کاملاً بی گناه است، تا اینکه یک روز بعد از یک عملیات نظارتی، وی را با دست قرمز دستگیر کردیم."

مشاور کشاورزی پولووا در شک و تردید در مورد وسعت مشکل می گوید: " ما در بازرسی های میدانی که داشتیم، حتی در میان مراکز خرده فروشی مستقر در شهر هم مواردی را پیدا کردیم که از فرمالین استفاده می کنند."

به گفته مارکوس لیپ، رئیس واحد ایمنی و کیفیت مواد غذایی در سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل متحد، این عمل به معنای تقلب در مواد غذایی است.

لیپ می گوید: "استفاده از فرمالین برای حفظ گوشت و سایر محصولات برای مدت طولانی در هیچ جایی مجاز نیست و تقلب در مواد غذایی محسوب می شود."

میوه و سبزیجات

لیپ بین کالاهایی که بطور غیرقانونی استفاده می شوند و سایر مواد شیمیایی، که مجاز به استفاده هستند، تمایز قایل می شود، این مواد اغلب در میوه و سبزیجات به روشی نامناسب و بدون نظارت مناسب استفاده می شود.

فروشندگان میوه ها را با محصولات گیاهی فیتوسانیتی پوشش می دهند. که روند رسیدن محصول را تسریع می کند و باعث رسیده شدن کامل محصول می شود.

آناناس

معمولا اتر با دوزی تایید شده برای آناناس استفاده می شود.

گای مرلین واکام، یک تکنسین ارشد کشاورزی در دوالا، توضیح می دهد که این روش یکی از روش های استفاده شده در کشت آناناس می باشد، داروی تنظیم کننده رشد گیاه اتیفون( که با نام اترل نیز شناخته می شود) نوعی هورمون رشد گیاهی است و طبق پروتکل های لازم و با دوز مصرفی معین استفاده می شود.

واکام می گوید: "از اتر در حالی که میوه هنوز در ساقه است، یعنی قبل از برداشت، استفاده می شود. با هدف این که آنها وادار می کنند تا زرد رنگ شوند. زیرا برخی از مشتری ها، به ویژه در خارج از کشور، معتقدند که اگر آناناس زرد نباشد، آناناسی رسیده نیست. "

ژان پیر مبا، رئیس واحد کنترل کیفیت وزارت کشاورزی کامرون در دفتر منطقه ای دوالا، می گوید معامله گران از همان تکنیک رسیدن میوه استفاده می کنند، ولی با دوزهایی بسیار بیشتر از آنچه توصیه شده است.

وی می گوید: "بازرگانان خیلی راحت از این روش استفاده می کنند تا سعی کنند روند رسیدن موز و گیاهان را کنترل کنند."

سوءاستفاده از علم

از نظر Woldegiorgis، این مسئله منجر به سوءاستفاده از علم توسط برخی از معامله گران شده که مقادیر بیش از حد یک ماده شیمیایی مجاز را که صرفا تأیید علمی شده است را استفاده می کنند. وی می گوید تحقیقات وی در مورد ایمنی بنزوات سدیم در نان اینژرا( نوع نان مصرفی در اتیوپی) در اتیوپی، توسط سازمان غذا و داروی اتیوپی نیز حمایت شد.

Woldegiorgis می گوید، این افزودنی برای بهبود ماندگاری اینژرا از سه روز به ده روز بود.

وی می گوید:" اما افراد سودجو به روشی غیر قانونی و غیر حرفه ای، از یک دوز بیشتر در قبال سلامتی انسان، فقط برای ماندگارتر کردن آن، استفاده می کنند. آنها فقط به مدت ماندگاری طولانی آن اهمیت می دهند نه ایمنی و کیفیت محصول و مواد شیمیایی فقط سود. "

گوشت با مواد نگهدارنده سمی

عرضه گوشت با نگهدارنده فرمالین در بازار

رافائل اونگه- عضو هیئت عملی انستیتو فناوری دانشگاه دولا، می گوید که این عمل بسیار شایع است، این روش در تولید موز، آناناس و کاکائو تولید شده در منطقه کامرون بسیار استفاده می شود.

او می گوید: "هنگامی که من کارم را در بخش کشاورزی شروع به کار کردم، خیلی سریع متوجه شدم که استفاده بیش از حدی از محصولات گیاهی برای کمک به آناناس و جوانه زنی در گیاهان می شود."

اطلاع دهنده

هیلیر-فلاوین فومن، رئیس ستاد بازرسی و کلاهبرداری در وزارت بازرگانی دوالا، می گوید:" با تشکر از سایر بازرگانان اطلاع دهنده، ما شبکه ای از تاجران مشهوری را که درگیر این عمل بودند، برچیدیم. به طوری که حتی تولید کنندگانی که کالاهای لازم را برای آنها فراهم می کردند، هم چیزی از آن نمی دانستند."

Douala Wakam درباره چگونگی کار کردن توضیح می دهد: " اکثرا خرده فروشان این اقدامات را انجام می دهند. ممکن است تاجری طی دو یا سه روز، دستور تهیه میوه رسیده را بدهد. آنها می روند و میوه را از یک پرورش دهنده خریداری می کنند و پس از آن، بدون اینکه حتی تولید کننده چیزی در این مورد بداند، به آن اترل یا جیبرلین می زنند تا مطمئن شوند که از قبل از مهلت داده شده، رسیده است."

موز با مواد نگهدارنده سمی

زرد شدن این گیاهان، تاثیر مواد شیمیایی است.

این روشها برای افرادی که این غذا را مصرف می کنند بسیار مضر است و سلامتی اش را بخطر می اندازد.

بر اساس گزارش محققان، فرمالین و برخی مواد شیمیایی مورد استفاده برای تمدید ماندگاری میوه ها می توانند باعث سرگیجه، ضعف، زخم، بیماری قلبی، بیماری پوستی، نارسایی ریه، سرطان و نارسایی کلیه شوند.

جیزه ایتامولو، متخصص کنترل کیفیت مواد غذایی و دارویی در دانشگاه دولا، می گوید:« افراد زیادی از مسوممیت های غذایی ناشی از استفاده از این مواد، تحت درمان قرار گرفته اند."

ایمنی مواد غذایی

Loe در مورد یک نمونه دردناک که چند سال پیش با آن درگیر بود، صحبت می کند:" دو نفراز اعضای یک خانواده پس از بستری شدن کل خانواده در بیمارستان، که یک غذای محلی معروف به "mbongo tobi" که با ماهی صید شده با استفاده از گامالین تهیه شده بود، خورده بودند، جان خود را از دست دادند. "

براساس اولین گزارش جامع درباره ایمنی مواد غذایی از سوی سازمان بهداشت جهانی، این آژانس می گوید مواد غذایی غیر ایمن مسئول سالانه 600 میلیون مورد بیماری های ناشی از غذا و 420،000 مرگ و میر در سطح جهان است.

در این گزارش، از سوی گروه مرجع اپیدمیولوژی بورس بیماریهای غذایی، آمده است که 30 درصد مرگ و میری که در بین کودکان زیر پنج سال رخ داده است ناشی از غذا می باشد، این در حالی است که کشورهای جنوب صحرای آفریقا و آسیای جنوب شرقی بزرگترین فشار بیماریهای ناشی از غذا را دارند.

Loe اظهار داشت که این مسئله با این مواقعیت ارتباط دارد و مشخص شده است که همه این محصولات دارای خطر سمیت حاد یا مزمن هستند. وی می افزاید:"فرمالین، گامالین، اتل و جیبرلین در دوزهای خاصی سرطان زا هستند."

او می گوید: "فرمالین به مشکلات تنفسی قابل توجهی منجر می شود و باعث ایجاد ضایعات جدی در احشای معده، روده و کلیه ها می شود. در مورد گامالین، این یک نوروتوکسین است و می تواند صدمات پایدار ایجاد کند حتی مرگ را نیز به دنبال نداشته باشد."

Loeموسس آزمایشگاه شیمی صنعتی و دارویی دانشگاه دولا می گوید:" اتر بسیار سمی و تأثیری بسیار خورنده ای بر روی حفره دهان و حلق دارد، به این معنی که احتمال دارد معده و دستگاه گوارش را سوراخ کندو حتی ممکن است سرطان معده نیز ایجاد شود."

اجتناب از سموم

پولووا، مشاور مزرعه می گوید: مصرف کنندگان برای پرهیز از مصرف غذاهای سمی باید به چند نکته دقت کنند.

او می گوید:" اگر برای خرید موز می روید، اگر دسته ای را که انتخاب می کنید، تمام میوه های آن بطور یکدست و یکنواخت رسیده است، به احتمال زیاد آن میوه بلوغ طبیعی به این شکل در نیامده است." وی خاطر نشان می کند که در یک دسته موز، تمام موزها با یک سرعت و هم زمان به لوغ طبیعی نمی رسند و پخته نمی شوند.

جراح دامپزشکی Nkolo مصرف کنندگان را ترغیب می کند که مراقب باشند:" اگر گوشتی که برای فروش عرضه می شود، حتی یک حشره را هم به خودش جلب نمی کند، گوشت خوبی نیست. وقتی که گوشتی برای فروش عرضه می شود، طبیعی است که مگسها در اطراف آن وزوز کنند، حتی اگر نتوانند روی آن فرود بیایند."

Woldegiorgis از مسئولان غذا می خواهد که برای افزایش کیفیت مواد غذایی عرضه شده، به خصوص در بازارهای غیررسمی، گشت های تصادفی انجام دهند، اما وی اعتراف هم می کند که کنترل کیفیت مواد غذایی کار آسانی نیست.

همچنین وی می گوید که مشاغل غیر رسمی، معمولا در مقیاس کوچک هستند و حتی بعضی از آنها آدرس فیزیکی و یا مجوز ثبت هم ندارند.

منبع: علم و توسعه

نویسندگان: جولیان چونگوانگ، گیلبرت ناکویا، گیسلاین دودوجی

مترجم: معصومه صالحی وزیری

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای