خبر فوری
شناسه خبر: 43474

صنعت غذا در جدال با تغییرات اقلیمی

موضوع تامین غذا در سال‌های اخیر و به ویژه در سال 2023 تبدیل به چالشی اساسی برای ساکنان کره زمین شده است.

صنعت غذا در جدال با تغییرات اقلیمی

موضوع تامین غذا در سال‌های اخیر و به ویژه در سال 2023 تبدیل به چالشی اساسی برای ساکنان کره زمین شده است. ایجاد اختلال و گسستگی از ابتدا تا انتهای تهیه زنجیره غذایی، به دست آوردن غذا را برای بسیاری از توده‌های انسانی با مشکل مواجه کرده است.

اخبار سبز کشاورزی؛ علاوه‌بر این، پاندمی Covid-19 انسان‌ها را در مقابل این پرسش قرار داده که چه بر سر زنجیره غذایی خواهد آمد؟

روش‌هایی برای اطمینان‌بخشی به این موضوع که دسترسی به غذا در شرایط نرمال بحران‌آفرین نخواهد بود، به وجود آمده، اما همانطور که رشد جمعیت اتفاق می‌افتد، زنجیره تولید غذا ممکن است دچار پارگی و قطع شدن در برخی نقاط گردد. تغییرات اقلیمی یکی از آن موارد جدی است که می‌تواند بر پایداری زنجیره غذایی و نوشیدنی‌ها اثراتی تهدیدکننده داشته باشد.

زمانی که انسان‌ها در مورد تغییرات اقلیمی فکر می‌کنند، تنها چیزی که به ذهن آنها می‌رسد رخدادهای آب و هوایی و گرم شدن دنیا است، اما چنانچه با دقت بیشتری به این موضوع نگریسته شود، باید به موضوعات دیگری نیز توجه شود.

گرم‌شدن زمین، گازهای گلخانه‌ای، آلاینده‌های کربنی، دگرگونی‌های معمولی زمین و رفتارهای مصرف انسان‌‎ها از آن جمله‌اند. بسیاری در مورد محدود کردن گازهای گلخانه‌ای و آلاینده‌های کربنی صحبت می‌کنند، اما آیا چنین خواهد شد؟

تقریبا به‌طور روزانه، بسیاری از نمایندگان حکومت‌ها یا شرکت‌های صنعتی راهکارهایی برای آینده اعلام می‌کنند. به‌عنوان نمونه؛ یکی می‌گوید که تا سال 2035 یک طرح پایدار کامل برای این موضوع اعلام می‌کنند، اما منظور از طرح پایدار چیست؟ برنامه‌های دیگری نیز در دستورکار قرار دارد. پرسش آن است که آیا این برنامه‌ها می‌توانند مرهمی بر این زخم باشند؟ گزینه اتومبیل‌های برقی ممکن است بر تغییرات آب و هوایی اثر بگذارد، اما این موضوع قطعه کوچکی از مجموعه راه‌حل‌های حذف آلاینده‌ها است.

مصرف آب در امور غیرکشاورزی، به دلیل تغییرات اقلیمی، مشکل خواهد شد.

زمین در حال فرسایش و اراضی کشاورزی هر چه بیشتر رو به کاهش‌اند

پروسه‌های توسعه دامپروری هر چه بیشتر پیچیده و پرهزینه و گزینه‌های جایگزینی کشت گیاهان جذاب‌تر می‌شود. اما پرسش آن است که اگر ما از برنامه‌های کشاورزی سنتی دست برداریم، چنین راه‌حل‌های درازمدتی قابلیت اجرا دارند؟

گرم شدن در حال شتاب دادن به تغییرات اقلیمی و به‌وجود آورنده مشکلاتی جدی است. قطب‌های زمین در حال گرم شدن، جنگل‌ها در شرایط نابودی، یخچال‌ها در حال ذوب شدن و اقیانوس‌ها در حال بالا آمدن و روش‌های آبیاری سنتی موجب فرسایش خاک‌ها می‌شوند.

درجه حرارت بالاتر از اندازه معمول بر رشد گیاهان و تولید محصولات اثرات منفی می‌گذارد

مناطق کشاورزی جهان، محیط‌زیست و اکوسیستم جهانی از این تغییر اقلیم آسیب می‌بینند. در چنین شرایطی، تولیدکنندگان موادغذایی و صنایع‌کشاورزی به این نتیجه رسیده‌اند که برای مقابله با این تغییرات به روش‌های جدیدی نیاز دارند. اما پیش‌زمینه‌های پایداری، متضمن عملکردهایی است که بتواند موجب حفظ خاک و بهبود و سلامت آن باشد.

دو راهکار برای کسب این پایداری وجود دارد:

  • کشاورزی مولد؛

  • کشاورزی دقیق.

انجام این دو به صورت ترکیب و مرتبط با یکدیگر، می‌تواند راه‌حلی درازمدت توسط دانش و تکنولوژی‌های کشاورزی به‌وجود آورد.

کشاورزی مولد، فراتر از حفاظت از خاک است، چرا که به تغییر جهت اثرات منفی تغییرات اقلیمی توجه دارد. کشاورزی مولد بر پروسه‌هایی چون بازسازی سلامت خاک،

حل مشکلات آّب، برگرداندن چرخه کربن و خلق مکان‌های رشد برای محیط‌زیست تمرکز دارد.

کشاورزی دقیق نیز بر افزایش کاربری زمین برای کشاورزان و افزایش بهره‌وری آن توجه دارد. امروزه، هر جنبه‌ای از کشاورزی از کاشت تا برداشت، می‌تواند از مزایای تکنولوژی‌های پیشرفته کنونی بهره‌مند شود. به‌عنوان نمونه؛ جمع‌آوری اطلاعات در مورد رطوبت خاک می‌تواند به یک کامپیوتر منتقل و سپس مورد استفاده قرار گیرند.

این تکنولوژی‌های پیشرفته راه خود را به صنایع غذایی، آشامیدنی و کشاورزی باز کرده‌اند و جایگزین روش‌های کشاورزی سنتی با متدهای هوشمند آب و هوایی شده‌اند.

مناطق حاشیه‌ای نیز می‌توانند زنجیره تهیه و تولید و بهینه‌سازی زمینه‌های«پایداری» را توسط روش‌های جدید کشاورزی مهیا نمایند. روش‌های جدید کشاورزی هوشمند، در حال تغییر و تحول در کشاورزی سراسر جهان هستند.

بدون هر گونه پرسشی، کشاورزی مولد و دقیق، امروزه برای مقابله با اثرات تغییرات اقلیمی به کمک صنایع غذایی آمده‌اند. مزایای این روش‌‎ها برای فرآوری‌کنندگان موادغذایی و تولیدکنندگان، موجب دسترسی به اطلاعات و توانا کردن آن‌ها به ایجاد رابطه بهتر در زنجیره تهیه و تولید در سراسر مراحل توزیع خواهند شد.

ماهنامه دام و کشت و صنعت-شماره ۲۸۰-آبان ۱۴۰۲

دیدگاه تان را بنویسید

چندرسانه‌ای