کارآفرینی برای تمام فصول
داستان مرد کارآفرینی که در حوزههای مختلف بازیافت زبالههای خانگی، بازیافت ضایعات کشاورزی، گردشگری، فرآوری گیاهان دارویی و ... فعالیت میکند
داستان موفقیت کارآفرینی که هیچکس حمایتش نکرد
داستان مرد کارآفرینی که در حوزههای مختلف بازیافت زبالههای خانگی ، بازیافت ضایعات کشاورزی، گردشگری، فرآوری گیاهان دارویی و … فعالیت میکند و با همه کملطفیها اما همچنان مصمم است.
اخبار سبز کشاورزی : سه تا چهار ساعتی به اذان مغرب و موقع افطار مانده است که با هماهنگی همکارمان آقای سمنانی با او تماس میگیرم؛ وقتی میپرسم که تا چه وقت میتوانم مزاحم شوم؟ فروتنانه و همراه با کمی شوخی پاسخ میدهد: از الان تا موقع افطار!
تنوع فعالیت ها و شناخت عمیقی که از هر کدام از موضوعات دارد، شگفت زده ام می کند و طرحهایی که پیشنهاد میکند، بیشتر! بهخصوص طرح هایی که در مورد بازیافت زبالهها و پسماندهای خانگی شهری و روستایی دارد و از امکان ایجاد روستای بدون زباله یا صفر زباله و شهرهای با حداقل زباله صحبت میکند. البته از قِبَل آن ایجاد اشتغال و ارزش افزوده و تولید ثروت و از همه مهمتر، نجات ما و محیط زیست از دست این زبالهها که همه جا را به گَند کشاندهاند.
میگوید توان اجرای این کار به راحتی در کشور وجود دارد! اما مشکلات و دستهای پنهانی در کار است که اجازه نمیدهند!
با خودم کلنجار میروم چرا چنین برنامه هایی که این همه به انجامش نیاز داریم و انسان های توانمند و دلسوزی وجود دارند که برای اجرایش پیشقدم میشوند، معطل مانده است؟! واقعا عیب کار از کجا است؟! نبود شفافیت اداری؟! مافیا؟! فساد؟! رانت؟! عوامل بدخواه نظام و مملکت؟! چه کسی را باید مقصر دانست؟!
میگوید که 28 استان کشور را طی سه ماه گشته ام و با استانداران و مسئولان این استانها و حتی با جناب آقای وحیدی، وزیر کشور و برخی از نمایندگان مجلس و دیگر مسئولان هم جلسه داشتهام؛ همه وعده و وعید میدهند و به به و چه چه میکنند اما در عمل افراد مؤظف به این قانون مدیریت پسماند، هیچ تحرکی ندارند!
کارآفرینی را رسالت خود میدانم
مهندس شاپور حَکَمی شَلَمزاری با اشاره به برخی فعالیتهای خود میگوید: قبل از انقلاب افتخار این را داشتهام که در کسوت مبارز انقلابی همراه دیگر مردم ایران در به ثمر نشستن آن فعالیت کنم. بعد از پیروزی آن نیز در خدمت انقلاب، جبهه، کشور و مردم بودهام و بعد از جنگ در مشاغل و مناسب مختلف دولتی و اجرایی به مملکت خدمت کردهام و اکنون نیز وظیفه انسانی و انقلابی ما ایجاب میکند که در خدمت جامعه باشیم.
همیشه اساس کار من بر این بوده که بتوانم برای اشتغال افراد جامعه و نیز حفاظت از محیط زیست و کاهش زبالهها، کاری انجام بدهیم. چندین سال نیز در حوزه بازیافت زبالهها فعالیت کرده و طرحهایی بهنام روستاهای صفر زباله را اجرا کردهایم که به واسطه آن مقام برتر روستاهای پاک یا صفر زباله را به تائید سازمان جهانی بهداشت اخذ کردهام.
بازیافت زباله؛ اشتغالزا و سودآور
این فعال کارآفرین و دوستدار محیط زیست میگوید: اگر برخی افراد در درون سیستم دولتی مانع کار نشوند و جلوی پای ما سنگاندازی نکرده و اجازه دهند که برنامههای اشتغالزاییمان را پیش ببریم، در صنعت بازیافت پسماندهای خانگی توان ایجاد 2- 5/ 1میلیون اشتغالزایی را داریم و در بحث ضایعات بخش کشاورزی نیز توان بالایی در تبدیل این ضایعات به کودهای مورد استفاده در کشاورزی، بهبود خاک بستر کشت و خوراک دام وجود دارد که در این زمینه هم توان ایجاد 2میلیون شغل را داریم تا اینکه کشاورزان نگران پسماندهای کشاورزی نباشند و آنها را تبدیل به یک منبع درآمدی کنیم.
حَکَمی شلمزاری میگوید: با اجرای این طرحها ضمن ایجاد شغل پایدار، از آلودگی هوا و محیط زیست هم جلوگیری و از سرمایههای ملی نیز حفاظت میشود و فواید زیادی برای کشور خواهد داشت.
وی میگوید: حتی اعلام آمادگی کردهایم که با نیروهای عضو پیشگامان بسیج سازندگی وزارت جهاد کشاورزی در استانهای مختلف همکاری داشته باشیم تا از این سرمایههای عظیم در جهت منافع کشور و جامعه استفاده کارآمدتری شود.
این متخصص بازیافت زباله و ضایعات میگوید: در حال حاضر (فروردین 1401) میانگین ارزش پسماندهای خانگی برای هر کیلوگرم 8- 5/ 7هزار تومان است که اگر 30 درصد این مبلغ به خانوادهها تعلق گیرد، آنها نیز به موضوع تفکیک در مبدأ زبالهها تشویق خواهند شد و ضمن ایجاد درآمد برای خانوادهها، از این زبالهها استفاده بهینه صورت میگیرد و مشکلات محیط زیستی نیز به شدت کمتر خواهد شد.
وی توضیح داد: زبالههای خانگی حاوی 75 درصد مواد آلی(پسماندهای غذایی) 30 درصد آن زباله خشک است که 17-15 درصد آن قابل بازیافت است و 17-13 درصد باقیمانده را هم میتوان در جاهای دیگری مانند کورههای RDF کارخانههای سیمانسازی و قیرسازی استفاده کرد. اما متاسفانه ناهماهنگیها، برخی اعمال نفوذها و رانتها اجازه چنین کاری را نمیدهند.
روستای بدون زباله
حَکمیَ شلمزاری میگوید: از جمله طرحهای پیشنهادی بنده برای کشور که نمونههای آن را نیز اجرایی کردهام و نتایج بسیار قابل قبولی داشته، طرحهای روستای بدون زباله یا روستای صفر زباله است و پیشنهادهایی برای توسعه آن در دیگر نقاط کشور هم داشتیم که متاسفانه همکاری لازم با ما صورت نگرفت و گرنه توان اجرایی آن به راحتی وجود دارد.
با اجرای این طرحها در روستاها هیچ زبالهای ایجاد نمیشود و زباله شهرها نیز تا حد زیادی کاهش مییابد و برای همه اینها نیز برنامههای قابل اجرا و علمی داریم و تمام امکانات سختافزاری و نرمافزاری مورد نیاز آن نیز در کشور فراهم است.
این همه افراد مختلف در شهرها در حال جمعآوری زباله هستند و چهره نامناسبی به نظام و کشور میدهند، اگر اجازه بدهند ما طرحمان را اجرا کنیم، تفکیک زباله از مبدا و در خانوادهها اتفاق خواهد افتاد و ضمن ایجاد اشتغال و درآمد، مشکلات زیادی از روی دوش مملکت برداشته میشود.
استفاده از ضایعات کشاورزی
وی افزود: از جمله پیشنهادهای بسیار خوب و مفید ما استفاده از ضایعات محصولات کشاورزی است.
به عنوان مثال از پوشال خرما، هسته خرما، میوه درخت بلوط و… توانایی تولید خوراک دام را داریم و حتی برنامههایی برای توسعه کشت بلوط در عرصههای جنگلی داریم تا ضمن حفظ این جنگلها، از میوه آن نیز بتوان برای خوراک دام استفاده کرد.
بسیاری از محصولات زراعی و باغی در کشور، تبدیل به ضایعات شده و از بین میرود و ضمن وارد شدن زیان به تولیدکنندگان و کشاورزان، منابع آب و خاک و دیگر نهادههایی که برای تولید آن استفاده شده است به هدر میرود و میتوان آنها را تبدیل به محصولاتی باکیفیتی برای بازارهای صادراتی و داخلی کرد.
همچنین امکان استفاده بسیاری از ضایعات کشاورزی، پوست میوههایی مانند پرتقال، انار و… وجود دارد و میتوان از ارزش افزوده آن استفاده کرد.
حَکَمی شلمزاری افزود: باور کردن این موضوع سخت است اما متاسفانه بنده سراغ دارم که هنوز هم در برخی مناطق کشور از پشم گوسفندان هیچ استفادهای نمیشود و آنها را میسوزانند که لازم است برای این موضوع فکری کرد.
وی گفت: طرحهایی نیز برای فرآوری کودهای دام و طیور داریم تا به جای اینکه آنها را به صورت غیرکارشناسی به زمینهای کشاورزی بدهیم، توسط کارشناسان و شرکتهای دانشبنیان از کودهای دامی و طیور استفاده بهینه و مناسبتری داشته باشیم.
فرآوری گیاهان دارویی
این فعال کارآفرینی ادامه داد: در زمینه توسعه کشت گیاهان دارویی و فرآوری آن نیز ورود پیدا کردهایم و با ارتباطاتی که با کشاورزان داریم به آنها پیشنهاد میدهیم تا نسبت به کشت گیاهان دارویی اقدام نمایند و خود ما هم برای محصول آنها بازاریابی لازم را انجام میدهیم.
با برخی شرکتهای تولیدکننده دستگاههای فرآوری گیاهان دارویی نیز ارتباط و همکاری داریم و در تمام حلقههای مربوط به این کار فعالیت مینمائیم. متاسفانه در بحث گیاهان دارویی در حال حاضر این محصولات را خام فروشی میکنیم در حالی که امکان فرآوری آن وجود دارد.
گردشگری
حکمی میگوید: علاوه بر این ها در بحث گردشگری نیز ورود کردهایم و ضمن ایجاد امکانات تفریحی و گردشگری با دیگر مراکز و افراد فعال در حوزه گردشگری در سراسر کشور در ارتباط هستیم و با آنها به صورت تهاتری و معرفی مسافر همکاری میکنیم و اقدامات متنوعی در زمینه توسعه گردشگری، تبادل فرهنگی و بازاریابی محصولات صنایع دستی و… انجام میدهیم.
لزوم پرداخت هدفمند یارانه
وی به برخی سیاستهای نادرست هم اشاره کرد و گفت: بسیاری از یارانههایی که دولت بدون برنامه و به صورت اشتباه به جامعه میدهد، باید هدفمند و در جهت تولید به کار گرفته شود تا باعث ایجاد اشتغال مولد، ایجاد مزیت و قدرت برای کشور گردد.
از طرفی بسیاری از فعالیتهای دولتی باید برونسپاری و به انجمنها و اتحادیهها و تشکلهای صنفی واگذار شوند تا خود آنها منابع را به سمت و سوی درست خودش هدایت کنند. متاسفانه برخی سیاستها وجود دارد که ما را از اهداف نظام و انقلاب دور کرده است و ریشه آن به وجود برخی تصمیمهای اشتباه بوده و اکنون نیز برای عدهای رانتهایی ایجاد کرده که این افراد اجازه نمیدهند مسائل در مسیر منطقی خودش قرار بگیرد.
حسین کاظمی ـ روزنامه نگار و کارشناس کشاورزی