بوروکراسی اداری و زدن قید دانشبنیانی
دکتر آریا احمدیه: این شرکت با داشتن 13 گواهی ثبت اختراع، موفق به فرمولاسیون و ثبت طیف وسیعی از این فرآوردههای مفید شده است.
اخبار سبز کشاورزی: دکتر آریا احمدیه، رئیس هیاتمدیره و مدیر بازرگانی شرکت کیمیا سبزآور، تولیدکننده آفتکشها و کودهایی با پایه گیاهی و معدنی، میگوید: این شرکت با داشتن 13 گواهی ثبت اختراع، موفق به فرمولاسیون و ثبت طیف وسیعی از این فرآوردههای مفید شده که این نهادهها که دارای استاندارد ارگانیک ایران و اتحادیه اروپا است، علاوهبر اینکه برای انسان و محیطزیست بدون زیان بوده، از نظر کارآیی نیز کاملا موثر و همچنین اقتصادی و بهصرفه هستند.
وی اظهار داشت: اعتقاد دارم با توجه به اهمیت حفظ محیطزیست، تولیداتی که سازگار با محیطزیست و در جهت حفظ آن و بهویژه سلامت جامعه باشند؛ دانشمحور بوده که بر این اساس چند سال قبل، برای دریافت گواهی دانشبنیان اقدام کرده که بهعلت طولانی و زمانبر بودن فرآیند آن، ستاد گیاهان دارویی معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری شرکت کیمیاسبزآور را بهعنوان شرکت خلاق ثبت و مورد حمایتهای معنوی و مادی قرار داده تا درنهایت فرآیند دانشبنیان نیز به انتهاء برسد.
قابل ذکر است که شرکتهای خلاق، غالب امتیازاتِ شرکتهای دانشبنیان(به غیر از معافیت مالیاتی) را داشته که با توجه به فرآیند پیچیده و طولانی ارزیابی و بوروکراسی حاکمبر فرآیند دریافت گواهی دانشبنیان پیشنهاد میگردد که؛ افرادی که تمایل داشته و بهویژه در بخش کشاورزی خلاقیتهایی ایجاد کردهاند؛ بهوسیله شرکتهای خلاق، اقدام نمایند.
چسب غلاف کلزای شرکت کیمیا سبزآور
قابل ذکر است که ایران برای تامین روغن مورد نیاز خود تا حدود 90درصد وابسته به واردات بوده و با اینکه سالها است در تلاش برای سیاستگذاریهای خود درصدد کاهش وابستگی به واردات روغن و افزایش ضریب خوداتکایی این محصول استراتژیک بوده، اما بهدلایل مختلف هنوز توفیق کاملی کسب نکرده. علتهای موفق نبودن ایران در این مورد دلیلهای متعدد دارد و از برخی سیاستگذاریها مانند تخصیص ارز دولتی برای واردات این محصول تا نداشتن تجهیزات مکانیزاسیون مناسب در زراعت کلزا و بهویژه ماشینهای برداشت مناسب را شامل میشود.
کلزا یکی از گیاهانی است که در ایران برای کاهش وابستگی به واردات روغن، حساب ویژهای برای آن باز شده است؛ اما زراعت این محصول نیز با دشواریهایی همراه بوده که یکی از آنها، ریزش شدید دانههای کلزا در زمان برداشت از غلافها است که بسته به شرایط بین حدود 10 تا 30درصد از محصول را میتواند شامل شود که این مسئله به سهم خود تاثیر منفی در اقتصاد کشاورزی و کاهش تمایل برخی کشاورزان به کشت کلزا و درنهایت کاهش تولید آن دارد.
هر چند استفاده از بذرهای جدید میتواند تا اندازهای در کاهش ضایعات موثر باشد ولی چون عمده مشکل ریزش بذرها بهدلیل باز شدن غلاف کلزا در زمان برداشت توسط ماشینهای کشاورزی است بهتر است که از روشهایی دیگر برای کاهش ضایعات تولید استفاده کرد.
یکی از راههای جلوگیری از ریزش کلزا که در سالهای اخیر مورد توجه قرار گرفته است، استفاده از چسبهای مخصوص برای جلوگیری از باز شدن غلاف کلزا در زمان برداشت است که از کارهای ارزشمند «شرکت کیمیا سبزآور»، تولید چسب غلاف کلزا با مواد با پایه گیاهی و معدنی برای جلوگیری از ریزش دانه در زمان برداشت توسط ماشینهای کشاورزی است.
این چسبها بین 7 الی 10 روز قبل از برداشت کلزا، روی گیاهان در مزرعه محلولپاشی شده که موجب سفتشدن پوسته خشکشده غلافهای کلزا و کاهش ریزش آنها گردد.
قابل ذکر است با توجه به انبوه بودن مزارع کلزا در آزمایشهای میدانیِ صورتگرفته، بهترین نتایج محلولپاشی توسط پهپاد است. پس از آن استفاده از دیگر سیستمهای پاشش که دلیل آن اهمیت پاشیدهشدن یکنواخت محلول به گیاه و رسیدن آن به غلاف کلزا است.
چسب غلاف سبزآور
البته باید توجه داشت که برخی چسبهای غلاف وارداتی که پایه شیمیایی دارد و ممکن است برای سلامتی و محیطزیست خطراتی داشتهباشد.
در همین راستا بنا به پیشنهاد و درخواست جامعه کشاورزی، شرکت کیمیا سبزآور بهعنوان تولیدکننده پیشرو نهادههای سازگار با محیطزیست وارد موضوع شده و توسط واحد فعال تحقیق و توسعه خود این فرآورده را با استفاده از صمغها و دیگر مواد گیاهی و معدنی فرموله و با نام«چسب غلاف کلزای سبزآور» تولید آزمایشی نموده است.
این محصول اقتصادی و بهصرفه با پهپاد روی مزرعه پاشیده میشود و براساس آمار ریزش محصول را تا 80درصد کاهش میدهد که رقم قابلملاحظهای محسوب میگردد که با اجرای سیاستهای جدید اقتصادی، قیمت دانههای کلزا و دیگر دانههای روغنی افزایش یافتهاست، این مسئله میتواند بهصورت جدی مورد توجه سیاستگذاران، کشاورزان و بهرهبرداران قرار گیرد.
حسین کاظمی ـ روزنامه نگار و کارشناس کشاورزی
ماهنامه دام و کشت و صنعت- شماره ۲۶۳-اردیبهشت ۱۴۰۱