چند توصیه به باغداران
تداوم سرمای زمستانی تا اواخر اسفند و حتی فروردین، فرصت مغتنمی برای آن دسته از باغداران است که بهویژه در مناطق شمالی و شمالغربی کشور زندگی میکنند.

اخبار سبز کشاورزی؛ پس از خزان کامل درختهای میوه و ورود به خواب زمستانی، باغداران معمولا اقدام به بازسازی و اجرای برخی از امور ضروری میکنند که گاه با فرارسیدن زمستانهای سخت این کارها به تعویق میافتد.
به هر حال پارهای از الزامات پیش از بیدار شدن درختها و حرکت شیره گیاهی در آوندها، باید این امور به اجرا درآیند:
کوددهی: اصولا درختها باید بر اساس شرایط رشد، سن و نوع گیاه، در دورههای 2 یا 3 ساله، کود دریافت کنند که با رعایت روشهای پیشنهادی از قبیل چالکود و یا نواری میتوان به این کار اقدام نمود. کود اضافه شده به خاک باید مخلوطی از کودهای آلی و شیمیایی باشد که ضمن تامین نیازهای فوری درخت به عناصر غذایی موجب حفظ شرایط آلی خاک برای فعالیت میکروارگانیسمها میشود.
یخآب: یکی از روشهای غیرشیمیایی مبارزه با آفاتی که زمستانگذرانی خود را در خاک سپری میکنند، دادن یخ آب زمستانی است که با انجام یک آبیاری کامل در روزهایی که احتمال یخبندان شبانه دارند؛ میتوان به این کار مبادرت کرد.
نفوذ آب به بخشهای عمقی خاک و یخزدن آن در مدت چند شب، میتواند موجب مرگ لاروها، شفیرهها و حتی حشرات بالغ گردد و بر جمعیت آینده چنین آفاتی اثرگذار باشد.
هرس: هرس درختان قبل از بیدار شدن آنها بسیار ضروری است و موجب سلامت، افزایش محصول، مبارزه با آفات و بیماریها و افزایش دوباره بازدهی و طول عمر درخت میشود. با انجام هرس هدفمند میتوان به جوانسازی، حذف شاخههای شکسته و آسیبدیده که امکان دارد محلی برای ورود و رشد قارچها باشند؛ جدا کردن و از بین شاخههایی که از سال قبل به عوامل بیماریزا آلوده بودهاند؛ حذف شاخههای پیر و یا غیربارده که فقط موجب مصرف مواد میشوند و همچنین بالا بردن میزان غنچههای میوه، اقدام کرد.
هرسکردن میتواند اهدافی چون شکلدهی درختها، حذف شاخههای رویشی، جوانسازی، مقاومسازی اسکلت و انطباق دادن آن با شرایط جغرافیایی انجام گیرد که بسته به نوع درختها بسیار متفاوت است و در انواع هرس سبک، متوسط و سنگین، انجام میگیرد. با هرسکردن شاخههای مازاد، مواد جذب شده توسط گیاه برای تولید محصول بیشتر مورد استفاده قرار میگیرند.
بدیهی است در صورت نداشتن تجربه و اطلاعات ضروری در هرس درختان، باید از افراد کارشناس و خبره درخواست کمک نمود.
مبارزه با آفات و بیماریها: تعدادی از آفات و بیماریها، زمستانگذرانی خود را در لای شکافها و درز پوسته ساقهها و یا اندامهای خشکشده درختان، میگذرانند. آفاتی از قبیل: کنهها، انواع سپردارها، شتهها و حشرات مکنده دیگر، با مخفیشدن در زیر پوستهها و یا درزها و شکافهای اندامهای درختها در انتظار فرا رسیدن بهار و باز شدن شکوفهها میمانند و این همان فرصت طلایی است تا باغداران اقدام به مقابله با آنها بنمایند.
با به کار بردن موادی چون روغن ولک، همراه با سمومی مانند: اتیون، جمعیت این آفات به شدت کاهش مییابد؛ چرا که درختها فاقد پوشش بوده و به راحتی سمپاشی میشوند.
کودهای کمکی: بعضی از کودهای دارای ریزمغذیها نظیر روی، گوگرد، بورو ... به پایداری غنچهها و تبدیل شدن آنها به میوه کمک بسیار میکنند، بنابراین پس از اجرای هرس و سمپاشی، میتوان از چنین کودهایی تا قبل از باز شدن غنچهها استفاده کرد.